Η ΦΡΕΓΙΑ

Η Φρέγια ήταν Θεά της γονιμότητας. Freyja σημαίνει κυρία, θηλυκός ηγέτης. Ήταν η Θεά της οικειότητας και τα δάκρυά της ήταν χρυσά. Ήταν επίσης Θεά της αγάπης, του σεξ και της θελκτικότητας και έγινε μία από τις πιο δημοφιλείς Θεές. Η Φρέγια ήταν άγρια θεά: ελεύθερη με τις σεξουαλικές της ορέξεις και μανιώδης όταν υποχρεωνόταν να κάνει κάτι παρά την θέλησή της. Ερωμένη του Οντίν και άλλων θεών. Η Φρέγια οδηγεί μια άμαξα την οποία σέρνουν οκτώ γάτες. Ήταν Βασίλισσα των ξωτικών, ενώ οι γίγαντες συνεχώς προσπαθούν να την αρπάξουν από τους θεούς.

 

Η ΧΟΛΝΤΑ

H Χόλντα είναι μία πανάρχαια νορβηγική θεότητα, παρθένος-Θεομητέρα, Θεά της μουσικής, του χιονιού και της ομίχλης, των λιμνών και των πηγών, σχετιζόταν δε και με την καθαριότητα, την τάξη και τον κάτω κόσμο. Είναι επίσης γνωστή και ως Frau Holle.

 

Η ΦΡΙΓΚΑ

Πρώτιστη ανάμεσα στις Θεές. Είναι η Θεά του ουρανού, του γάμου, της μητρότητας, της γονιμότητας, της αγάπης, της διαχείρισης του νοικοκυριού και των οικιακών τεχνών. Έχει προφητική δύναμη, αλλά δεν φανερώνει τι γνωρίζει και είναι η μοναδική, που επιτρέπεται να παρακολουθήσει το σύμπαν. Σύμβολα της Φρίγκα θεωρούνται τα κλειδιά, η ρόκα, η ανέμη και το γκυ.

 

Η ΓΚΝΑ

Θεά που κάνει θελήματα σε άλλους κόσμους για την θεά Φρίγκα και ιππεύει το ιπτάμενο, ικανό να βαδίζει στη θάλασσα άλογο Χόφβαρπνιρ. Επίσης, Θεά της πληρότητας. Από το όνομα της Γκνα προέρχεται το έθιμο να λέγεται ότι κάτι φαίνεται αμυδρά όταν ανεβαίνει ψηλά.

 

Η ΧΛΙΝ

Μία από τις τρεις Θεές που υπηρετούν την Φρίγκα. Το όνομά της σημαίνει προστάτης, και η Φρίγκα της ανέθεσε το καθήκον να προστατεύει τους ανθρώπους και να παρηγορεί τους θνητούς που πενθούν.

Η ΦΟΥΛΑ

Είναι μία από τις τρεις Θεές που υπηρετούν την Φρίγκα, όπως η Γκνα και η Χλιν. Ασχολείται με το χρηματοκιβώτιο και τα υποδήματα της Φρίγκα.

 

αρχική σελίδα

Επιστροφή στις Θεές