Η ΑΜΑΤΕΡΑΣΟΥ

Η Αματεράσου είναι η Θεά του ήλιου . Η Θεά αυτή είναι η προγονική θεότητα του ιαπωνικού αυτοκρατορικού οίκου, ο οποίος γύρω στα τέλη του 7ου αι. μ.Χ. κατόρθωσε να κυριαρχήσει στη χώρα και έτσι να επιβάλει αυτή τη θεότητα ως κυριότερη.
Σύμφωνα με τον προγονικό μύθο του αυτοκρατορικού οίκου η Αματεράσου έστειλε τον εγγονό της από τον ουρανό στην Ιαπωνία με εντολή να την κυβερνήσει. Οι απόγονοι του, οι αυτοκράτορες, έλκουν το αξίωμά τους, αλλά και τη θεία ιδιότητα που ως το τέλος του Β ' Παγκόσμιου Πολέμου πιστευόταν ότι έχουν, από αυτή την εντολή.

 

Η ΙΝΑΡΙ

Η Θεά της γονιμότητας, της αγροτικής και βιομηχανικής ζωής, του τσαγιού, του σάκε, του ρυζιού, των αλεπούδων και της κοσμικής επιτυχίας - Ινάρι - αποτελεί ένα από τα βασικά πνεύματα (kami) του Σιντοϊσμού. Ανδρόγυνη θεότητα, εμφανίζεται ως θηλυκό και ως αρσενικό. Η λατρεία της διαδόθηκε στην Ιαπωνία από τον 16ο αιώνα.

 

Η ΜΠΕΝΤΕΝ

Η μοναδική Θεά της τύχης στην Ιαπωνία. Αναφέρεται ως βασίλισσα των θαλασσών. Οι Γιαπωνέζες την επικαλούνται για να φέρει ομορφιά και τύχη στη ζωή τους. Σύμβολά της είναι οι βάρκες, οι δράκοι, οι κιθάρες, τα φίδια και το θαλασσινό αλάτι. Ενδημεί στην αγάπη, στην ευφράδεια, στη σοφία και στις καλές τέχνες. Θεωρείται προστάτρια της γκέισας και όσων ασχολούνται με την τέχνη.

 

Η ΚΟΝΟ ΧΑΝΑ ΣΑΚΟΥΓΙΑ ΧΙΜ

Γιαπωνέζα Θεά της άνοιξης, όπως το όνομά Της σημαίνει, "Η Κυρία που κάνει τα δένδρα ν' ανθίζουν. " Θεά επίσης του ιερού βουνού Φούτζι.

 

αρχική σελίδα

Επιστροφή στις Θεές