Η ελληνική θρησκεία επέδρασε στη ρωμαϊκή και το ελληνικό δωδεκάθεο επηρέασε το ελληνικό πάνθεο, το οποίο υιοθέτησε πολλά στοιχεία της λατρείας του. Έτσι και στις θηλυκές θεότητες έχουμε τις ακόλουθες αντιστοιχίες.

Juno (Γιούνο) - Ήρα

Κάθε χρόνο, την πρώτη μέρα του Μαρτίου, οι γυναίκες διοργάνωναν τη γιορτή Ματρονάλια, προς τιμήν της Γιούνο. Ο μήνας Ιούνιος, ο οποίος έχει πάρει το όνομά του από τη Γιούνο, θεωρούνταν η καλύτερη περίοδος για γάμο. Οι καλένδες κάθε μήνα ήταν επίσης αφιερωμένες στη Γιούνο, ενώ είχε κάποιες γιορτές προς τιμήν της την 1η Ιουλίου και στις 13 Σεπτεμβρίου.

 

Minerva (Μινέρβα) - Αθηνά

Είναι η θεά της σοφίας, του πολέμου, των επιστημών και των τεχνών, αλλά και προστάτιδα του γάμου και των γεννήσεων. Το όνομα Μινέρβα μπορεί να προέρχεται από την ινδοευρωπαϊκή ρίζα men-. Ωστόσο, στην ετρουσκική μυθολογία, που δεν έχει ινδοευρωπαϊκές ρίζες, υπάρχει επίσης η θεότητα Μένρβα, οπότε η ονομασία μπορεί να έχει εντελώς διαφορετική προέλευση.

 

Vesta (Βέστα) - Εστία

Η Βέστα είναι η παρθένος θεότητα της οικογένειας και της οικιακής εστίας. Απεικονίζεται μόνο ως ιερή εστία του σπιτιού. Κάθε πόλη είχε μια δημόσια εστία που ήταν αφιερωμένη στη Βέστα. Τη δημόσια εστία της πόλης φρουρούσαν οι ιέρειες της Βέστα, οι Βεστάλες. Κάθε πρώτη του Μάρτη, η εστία της πόλης ανανεωνόταν και συνέχιζε να καίει μέχρι το 391, όταν ο Αυτοκράτορας Θεοδόσιος Α' απαγόρεψε την αρχαία θρησκεία. Γιορτή αφιερωμένη στη θεά Βέστα αποτελούσαν τα Βεστάλια, που πραγματοποιούνταν από τις 7 μέχρι τις 15 Ιουνίου. Την πρώτη μέρα, άνοιγε το ιερό του ναού της Βέστα για μια και μοναδική φορά κατά τη διάρκεια του χρόνου κι οι γυναίκες πρόσφεραν θυσίες.

 

Ceres (Κέρες) - Δήμητρα

Η Θεά Κέρες ενσαρκωνόταν και εορταζόταν από γυναίκες σε μυστικές τελετές κατά τα Αμπαρβάλια. Η λατρεία της θεότητας Κέρες σχετίστηκε ιδιαίτερα με τις τάξεις των πληβείων, οι οποίοι κυριαρχούσαν στο εμπόριο καλαμποκιού. Πολύ λίγα είναι γνωστά για τα τελετουργικά της λατρείας της συγκεκριμένης θεότητας.

 

Diana (Ντιάνα) - Άρτεμη

Η Ντιάνα είναι η Θεά κυνηγός, που σχετίζεται με τα άγρια ζώα και τα δάση. Ιερό δέντρο της ήταν οι βελανιδιές. Ήταν ξεχωριστή για τη δύναμη, τη χάρη, την ομορφιά και τις κυνηγετικές της ικανότητες. Τα βέλη της προκαλούσαν επιδημία πανώλης. Τύχαινε μεγάλου σεβασμού από τους πολίτες κατώτερων τάξεων της Ρώμης και τους δούλους: οι τελευταίοι μπορούσαν να ζητήσουν άσυλο στους ναούς της. Η Ντιάνα εορταζόταν στις 13 Αυγούστου, όταν ο βασιλιάς Σέρβιος Τούλλιος, έχοντας γεννηθεί κι ο ίδιος σκλάβος, εγκαινίασε το ναό της στον Αβεντινό Λόφο.

 

Venus (Βένους) - Αφροδίτη

Η Θεά του έρωτα, της ομορφιάς, της σεξουαλικότητας και της γονιμότητας. Θεωρείται μητέρα των Ρωμαίων μέσω του γιού της, Αινεία, που διασώθηκε από την πτώση της Τροίας και κατέπλευσε στην Ιταλία.

 

Flora

Θεά της άνοιξης και ενσάρκωση της γονιμότητας. Λατρεύτηκε αρχικά από τους αρχαίους Έλληνες, κατόπιν από τους Ρωμαίους, έως και την ιταλική αναγέννηση.

 

ANNA PERENNA

Θεά του χρόνου. Λατρευόταν από τους Ρωμαίους και τους Ετρούσκους. Το όνομά Της μεταφράζεται ως "η πολύχρονη". Σε κάποιους μύθους, την βρίσκουμε να περιγράφεται ως χαριτωμένη παρθένος αλλά τις περισσότερες φορές, εμφανίζεται ως ηλικιωμένη. Κυριαρχούσε στους κύκλους της ανανέωσης και στην υγεία ζώων, φυτών και ανθρώπων. Το δάσος ήταν η ιερή Της περιοχή. Γιορταζόταν την πρώτη πανσέληνο του νέου έτους που ήταν τον Μάρτιο, σύμφωνα με το ρωμαϊκό ημερολόγιο. Η γιορτή Της ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής.

 

αρχική σελίδα

Επιστροφή στις Θεές