Η ΧΑΪΝΑ

Θεά της σελήνης και της επικοινωνίας. Ταϊτινή Θεά και Κυρία του φεγγαριού που μας παρουσιάζεται με διάφορες μορφές. Η μεγαλύτερη πολυνησιακή Θεά για την οποία υπάρχουν πολλές εκφάνσεις σύμφωνα με διάφορους μύθους. Πολεμίστρια του νησιού των γυναικών, μιας περιοχής όπου δεν επιτρεπόταν η πρόσβαση στους άνδρες.

 

Η ΧΑΪΝΑ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ

 

Μια από τις παλαιότερες Θεές της Χαβάης. Λατρεύεται ως Θεά του φεγγαριού αλλά και των κοραλιών. Λατρεύεται επίσης ως δημιουργός, μητέρα, προστάτρια αλλά και ως καταστροφέας. Διαφορετικοί μύθοι παρουσιάζουν διάφορες όψεις της Θεάς τόσο ως Θεά του φεγγαριού όσο και ως Θεά της θάλασσας.

 

Η ΠΕΛΕ

Το ποιητικό της όνομα Ka wahine `ai honua, (η γυναίκα που καταβροχθίζει τη γη), τονίζει τη δύναμή της τόσο να δημιουργεί όσο και να καταστρέφει. Είναι η Θεά της φωτιάς, του κεραυνού, του αέρα, του χορού και των ηφαιστείων. Οι πιστοί την εξυμνούν ως «Εκείνη που σχηματίζει τη γη». Ενώ γεννήθηκε στην Ταϊτή έγινε θεά του νησιού της Χαβάης (Πολυνησία). Συχνά απεικονίζεται ταξιδεύοντας συνεχώς ως πλανόδια στα νησιά της Χαβάη και ειδικότερα κοντά σε κρατήρες ηφαιστείων και στο σπίτι της, το Βουνό Kilauea, ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια της γης. Είναι γνωστή για το άγριο ταμπεραμέντο της, αλλά και για τις επισκέψεις της στους θνητούς. Παρουσιάζεται σε αυτούς ως ψηλή, όμορφη νεαρή γυναίκα ή ως άσχημη και αδύναμη ηλικιωμένη γυναίκα. Συνοδεύεται από ένα λευκό σκύλο και δοκιμάζει τους ανθρώπους. Πολλοί μύθοι αναφέρουν πως η Pele, ως ηλικιωμένη ζητιάνα, ζητά από τους ανθρώπους λίγο φαγητό και νερό. Όσοι είναι άπληστοι και αγενείς και αρνούνται να τη βοηθήσουν τιμωρούνται με την καταστροφή των σπιτιών και των καλλιεργειών τους, ώστε να αναγκάζονται να βασιστούν πλέον στην καλοσύνη άλλων. Υπάρχει πληθώρα μύθων γύρω από τους αντιπάλους και τους εραστές της. Είναι αξιοσημείωτο πως οι περισσότεροι από τους εραστές της δεν κατάφεραν να γλιτώσουν τη ζωή τους, όταν εκείνη θυμωμένη εκτόξευσε πάνω τους καυτή λάβα , παγιδεύοντάς τους έτσι σε παραμορφωμένες πέτρινες κολόνες που σηματοδοτούν τα ηφαιστειακά πεδία ως και σήμερα!

 

POLIAHU

Θεά του χιονιού, του όρους Mauna Kea. Θεωρείται ως η αντίθεση της Θεάς Πέλε. Η Poliahu είναι που απλώνει την όμορφη λευκή κάπα της πάνω στο όρο Mauna Kea κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

 

HAUMEA

Αρχαία Θεά της γης, της γονιμότητας και της παιδικής ηλικίας που λατρευόταν στη Χαβάη. Θεωρείται μητέρα πολλών θεοτήτων. Εκτός από την Θεά Πέλε, που γεννήθηκε με νορμάλ τρόπο, τα παιδιά Της γεννήθηκαν από διάφορα σημεία του σώματός Της. Ήταν ιδιαίτερα ισχυρή και είχε πολλαπλές γέννες μετατρέποντας τον εαυτό Της σε νέα γυναίκα και συνάπτοντας γάμους με τα παιδιά και τα εγγόνια Της.

 

αρχική σελίδα

Επιστροφή στις Θεές