Η ΣΑΚΤΙ

Η Σάκτι λατρεύεται ως η Μεγάλη θεά ή απλώς η θεά (Ντέβι) υπό διάφορες μορφές, όπως είναι η Θεά Κάλι με την κατακόκκινη από το αίμα γλώσσα και το περιδέραιο από νεκροκεφαλές. Είναι η θεά που παράγει τη ζωή αλλά μέσω του θανάτου ξαναπαίρνει την ενέργεια που ξόδεψε, ώστε να μπορέσει να την αναπαραγάγει κ.ο.κ.

Η ΚΑΛΙ

 

Η ΚΑΜΑΚΧΓΙΑ

Θεά της εμμηνόρροιας. Κάθε χρόνο, στις 22 Ιουνίου, η Θεά εμμηνορροεί και ο ποταμός Βραχμαπούτα γίνεται κόκκινος. Κατόπιν τούτου, ο ναός Της παραμένει κλειστός για τρεις μέρες. Συμβολικά, η εμμηνόρροια είναι το σύμβολο της γυναικείας δημιουργικότητας και της αναπαραγωγικής δυνατότητας. Έτσι, η θεότητα αυτή και ο ναός Της γιορτάζουν την ισχύ αυτή σε κάθε γυναίκα.

 

Η ΛΑΚΣΜΙ

Η Λάκσμι είναι θεότητα της ομορφιάς και της γονιμότητας στην ινδουϊστική μυθολογία. Είναι Μητέρα Θεά. Θεά του πλούτου, της ευημερίας (υλικής και πνευματικής) και της τύχης. Θεωρείται φορέας καλής τύχης και προστάτιδα των πιστών της από όλα τα είδη μιζέριας και ανέχειας.

 

Η ΣΑΡΑΣΒΑΤΙ

Θεά της τέχνης και της επιστήμης που απεικονίζεται κρατώντας το μουσικό όργανο βένα. Της αποδίδεται η δημιουργία της σανσκριτικής γλώσσας και του αλφαβήτου ‘’Ντεβαναγκάρι’’. Θεωρείται η προστάτιδα των λογίων των ανθρώπων των γραμμάτων που της αποδίδουν υψηλές τιμές. Στην κατοπινή βεδική γραμματεία ταυτιζόταν με τη θεά Βατς που το όνομα της σημαίνει γλώσσα.

 

Αρχική σελίδα

Επιστροφή στις Θεές