ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ

Αντισυλληπτικές μέθοδοι και προστασία από ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη

 

ΑΜΒΛΩΣΗ

Αποποινικοποίηση των αμβλώσεων με το νόμο 1609/86

(ακολουθεί παρακάτω)

 



Όλα γύρω από την αντισύλληψη…


Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, τρεις στις δέκα γυναίκες, παρ’ ότι δεν επιδιώκουν εγκυμοσύνη, δεν χρησιμοποιούν καμία αντισυλληπτική μέθοδο ή καταφεύγουν σε πιο «ανώδυνους» αλλά και ιδιαίτερα αναξιόπιστους τρόπους. Τα στοιχεία είναι απογοητευτικά, αν σκεφτούμε ότι στην εποχή μας υπάρχουν πολλοί τρόποι αντισύλληψης τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες. Πολλοί είναι, όμως, αυτοί που είτε από ντροπή, είτε από άγνοια ή φόβο αφήνονται στην τύχη και καλούνται να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες.
Οι μέθοδοι αντισύλληψης διακρίνονται σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες: τις μεθόδους φραγμού (ανδρικό και γυναικείο προφυλακτικό, διάφραγμα, κολπικοί σπόγγοι και σπερματοκτόνα κολπικά επιθέματα), τα αντισυλληπτικά χάπια, τα ενδομήτρια σπειράματα και τις μόνιμες μεθόδους αντισύλληψης. Οι επιλογές είναι πολλές, οπότε για να επιλέξετε την καλύτερη μέθοδο θα πρέπει να σταθμίσετε τα υπέρ και τα κατά σε συνδυασμό με τα δικά σας προσωπικά χαρακτηριστικά, την υγεία σας και τις επιθυμίες σας. Ιδιαίτερα διαδεδομένη στις μέρες μας είναι η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών, στα οποία έχουν επιτευχθεί σημαντικές βελτιώσεις. Τα αντισυλληπτικά χάπια είναι φαρμακευτικά σκευάσματα που περιέχουν ορμόνες, όπως αυτές που στην πραγματικότητα κυκλοφορούν στο αίμα της γυναίκας και οι οποίες ουσιαστικά καθορίζουν το γυναικείο φύλο. Οι ορμόνες αυτές είναι είτε οιστρογόνα είτε προγεσταγόνα. Tα αντισυλληπτικά χάπια μεταβάλλουν το φυσιολογικό έμμηνο κύκλο της γυναίκας, αναστέλλοντας την ωορρηξία. Η απόφαση για το είδος του αντισυλληπτικού, καθώς και οι οδηγίες για τον τρόπο λήψης του είναι αποκλειστική υπόθεση του γυναικολόγου, καθώς λανθασμένη χρήση μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο σε αποτυχία της αντισυλληπτικής μεθόδου, αλλά και σε σοβαρά προβλήματα για την υγεία της γυναίκας.
Σε γενικές γραμμές, λαμβάνοντας κανείς αντισυλληπτική αγωγή μιμείται τον κύκλο που φυσιολογικά εμφανίζουν οι ορμόνες μέσα στο γυναικείο σώμα. Η λήψη τους ξεκινά από την επόμενη Κυριακή μετά την πρώτη ημέρα που ξεκίνησε η έμμηνος ρύση (ή σύμφωνα με μια άλλη μέθοδο, την επόμενη ημέρα μετά την έναρξη της αιμορραγίας) και διαρκεί 21 ημέρες. Στη συνέχεια διακόπτεται η λήψη του φαρμάκου για επτά ημέρες, οπότε και εμφανίζεται αιμορραγία όπως της περιόδου. Ωστόσο, όπως όλα τα φάρμακα, έτσι και τα αντισυλληπτικά έχουν παρενέργειες. Συγκεκριμένα, μπορεί να προκαλέσουν ναυτία, αύξηση της αιμορραγίας, μείωση της ερωτικής επιθυμίας, επιδείνωση των ημικρανιών, ακμή, καθώς και αύξηση της όρεξης που σε συνδυασμό με την κατακράτηση υγρών οδηγεί σε αύξηση του βάρους. Τέλος, ένα πολύ σημαντικό μειονέκτημα των αντισυλληπτικών χαπιών είναι ότι δεν προσφέρουν καμία προστασία απέναντι στη μετάδοση μεταδιδομένων νοσημάτων.
Τα προφυλακτικά, τα οποία ανήκουν στις μεθόδους φραγμού, έχουν ποσοστό επιτυχίας γύρω στο 97%, όταν γίνεται σωστή χρήση, ενώ το ποσοστό πέφτει στο 79 – 86% σε αντίθετη περίπτωση. Στα πλεονεκτήματα του προφυλακτικού περιλαμβάνονται η ευκολία απόκτησής του, το χαμηλό κόστος αλλά και το γεγονός ότι αναγκάζουν τους άνδρες να συμμετάσχουν στη διαδικασία της αντισύλληψης καθώς και το ότι αποτελούν το πιο ασφαλές μέτρο πρόληψης για το AIDS. Αντίθετα, προσοχή χρειάζεται γιατί το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένα μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες. Το διάφραγμα τοποθετείται γύρω από τον τράχηλο της μήτρας, έτσι ώστε να παρεμποδίζεται η είσοδος του σπερματοζωαρίου σε αυτήν. Στα μειονεκτήματα της μεθόδου συγκαταλέγονται η ανάγκη για τουλάχιστον μια επίσκεψη στο γυναικολόγο, η δυσκολία στην τοποθέτηση, καθώς και το γεγονός ότι απαιτείται παράλληλα η χρήση σπερματοκτόνων ουσιών και προφυλακτικών. Οι κολπικοί σπόγγοι, αν τοποθετηθούν σωστά, παρουσιάζουν ποσοστά επιτυχίας της τάξης του 94%, ενώ οι λανθασμένες τεχνικές μπορούν να οδηγήσουν σε αποτυχία στο 40% των περιπτώσεων. Στα σπερματοκτόνα κολπικά ενθέματα περιλαμβάνονται κολπικές κρέμες, ζελ, αφροί και κολπικά υπόθετα, ενώ τα ενδομήτρια σπειράματα (σπιράλ) τοποθετούνται μόνιμα μέσα στη μήτρα από το γυναικολόγο. Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου φτάνει το 97% και, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το σπείραμα μπορεί να παραμείνει τουλάχιστον πέντε χρόνια, αποτελεί μια αρκετά δημοφιλή μέθοδο αντισύλληψης. Μοναδική υποχρέωση για τη γυναίκα στο χρονικό αυτό διάστημα των πέντε ετών είναι μία επίσκεψη κάθε μήνα στο γυναικολόγο, προκειμένου να βεβαιώνεται ότι η ενδομήτρια συσκευή βρίσκεται στη θέση της. Στα μειονεκτήματα της μεθόδου συγκαταλέγεται ο περιορισμός σε ό,τι αφορά τις γυναίκες που το χρησιμοποιούν, καθώς ενδείκνυται κυρίως σε όσες έχουν ήδη γεννήσει τα παιδιά τους, δεν παρουσιάζουν ανατομικές ανωμαλίες της μήτρας και έχουν σταθερή μονογαμική σχέση.
Στην περίπτωση που δεν ακολουθείτε καμία μέθοδο αντισύλληψης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το «χάπι της επόμενης ημέρας» που χορηγείται όταν υπάρχει υπόνοια ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Τα χάπια αυτά μπορεί κανείς να τα ξεκινήσει έως και τρεις ημέρες μετά τη χωρίς προφύλαξη σεξουαλική επαφή. Η επείγουσα αντισύλληψη δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μόνιμη μέθοδος γιατί θα έχει δυσμενείς συνέπειες, ενώ απαιτείται εκ των προτέρων επίσκεψη στο γυναικολόγο. Θυμηθείτε ότι για την εκλογή μιας αντισυλληπτικής μεθόδου καθοριστικό ρόλο παίζουν η αποτελεσματικότητα της μεθόδου και οι παρενέργειες ή επιπλοκές.

Πηγή Premium 26/01/2006 12:00 πμ

 

3 Ιουλίου 1986

Νόμος: Υπ’αρ. 1609 Τεχνητή διακοπή της εγκυμοσύνης και προστασία της υγείας της γυναίκας και άλλες διατάξεις

Αρθρο 1
1. Η μέριμνα για την προστασία της υγείας της γυναίκας και την εξασφάλιση περίθλαψης σε οργανωμένες νοσηλευτικές μονάδες κατά την τεχνητή διακοπή της εγκυμοσύνης είναι υποχρέωση της πολιτείας.
2.Με υπουργική απόφαση του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας και Κοιν. Ασφαλίσεων, ρυθμίζονται θέματα που αφορούν :
Α) την ενημέρωση για την απόκτηση επιθυμητών παιδιών και την αποφυγή ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης με επιστημονικώς κατάλληλα μέσα καθώς και για τις συνέπειες της διακοπής της εγκυμοσύνης,
Β) την περίθλαψη της γυναίακας, σε οργανωμένες νοσηλευτικές μονάδες, τις προδιαγραφές λειτουργίας των μονάδων αυτών, το χρόνο αποχής της γυναίκας από την εργασία και ό,τι άλλο απαιτείται για την αποκατάσταση και προστασία της υγείας της και
Γ) τον τρόπο της προγεννητικής διάγνωσης στην περίπτωση β΄της παραγράφου 4 του άρθρου 304 του Ποινικού κώδικα.
3. Οι δαπάνες που απαιτούνται για την εφαρμογή των προηγουμένων παραγράφων καλύπτονται σύμφωνα με την νομοθεσία για τις κοινωνικές ασφαλίσεις και με όσα ειδικότερα ορισθούν από την υπουργική απόφαση της υπουργικής παραγράφου.

Αρθρο 2
Δεν είναι άδικη πράξη η τεχνητή διακοπή της εγκυμοσύνης που ενεργείται με την συναίνεση της εγκύου από γιατρό μαιευτήρα –γυναικολόγο με τη συμμετοχή αναισθησιολόγου σε οργανωμένη νοσηλευτική μονάδα, αν συντρέχει μία από τις ακόλουθες περιπτώσεις:
Α) Δεν έχουν συμπληρωθεί 12 εβδομάδες εγκυμοσύνης
Β)Έχουν διαπιστωθεί με τα σύγχρονα μέσα προγεννητικού ελέγχου διάγνωσης ενδείξεις σοβαρής ανωμαλίας του εμβρύου που επάγονται τη γέννηση παθολογικού νεογνού και η εγκυμοσύνη δεν έχει διάρκεια περισσότερο από 24 εβδομάδες.
Γ) Υπάρχει αναπότρεπτος κίνδυνος για την ζωή της εγκύου ή κινδυνος σοβαρής και διαρκούς βλάβης της σωματικής ή ψυχικής υγείας της. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται σχετική διαβεβαίωση και του κατά περίπτωση γιατρού.

Δ) Η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού αποπλάνησης ανήλικης, αιμομιξίας, ή κατάχρησης γυναίκας ανίκανης να αντισταθεί και εφόσον δεν έχουν συμπληρωθεί 19 εβδομάδες εγκυμοσύνης.

Ε) Άν η έγκυος έιναι ανήλικη, απαιτείται και η συναίνεση ενός από τους γονείς ή αυτού που ?χει την επιμέλεια του προσώπου της ανίληκης».

Αρθρο 3
Τεχνητή διακοπή της εγκυμοσύνης
1) Όποιος χωρίς της συναίνεσης της εγκύου διακόπτει την εγκυμοσύνητης τιμωρείται με κάθειρξη.

2α. Όποιος με την συναίνεση της εγκύου διακόπτει ανεπίτρεπτα την εγκυμοσύνη της ή προμηθεύει σ’αυτή μέσα για την διακοπή της τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και αν ενεργεί κατά συνήθεια τις πράξεις αυτές τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών.
2β. Αν από την πράξη της προηγούμενης διάταξης προκληθεί βαρεία πάθηση του σώματος ή της διάνοιας, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστο δύο ετών και αν προκληθεί ο θάνατός της επιβάλλεται κάθειρξη μέχρι δέκα έτη.
3. Έγκυος που διακόπτει ανεπίτρεπτα την εγκυμοσύνη της ή επιτρέπει σε άλλον να την διακόψει τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ένα έτος.

Αρθρο 4
Όποιος επενεργεί παράνομα στην έγκυο με αποτέλεσμα να προκληθεί βαριά βλάβη στο έμβρυο ή να εμφανίσει το νεογνό βαριά πάθηση του σώματος ή της διάνοιας τιμωρείται κατά τις διατάξεις του άρθρου 310

Αρθρο 5
(Τροποποίηση του Αρθρου 305)
Διαφήμηση μέσων τεχνητής διακοπής της εγκυμοσύνης.
Όποιος δημόσια ή με την κυκλοφορία εγγράφων, εικόνων ή παραστάσεων αναγγέλλει ή διαφημίζει έστω και συγκαλυμμένα, φάρμακα ή άλλα αντικείμενα ή τρόπους ως κατάλληλους να προκαλέσουν τεχνητή διακοπή της εγκυμοσύνης ή προσφέρει μέ τον ίδιο τρόπο υπηρεσίες δικές του ή άλλου για την εκτέλεση ή την υποβοήθηση διακοπής της εγκυμοσύνης τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο έτη.
Δεν είναι άδικη πράξη η ενημέρωση ή η υγειονομική διαφώτιση σχετικά με την τεχνητή διακοπή της εγκυμοσύνης που γίνεται από τα κέντρα οικογενειακού προγραμματισμού, καθώς και η ενημέρωση γιατρών ή προσώπων που νόμιμα διακινούν μέσα τεχνητής διακοπής της εγκυμοσύνης και οι σχετικές δημοσιεύσεις σε ειδικά ιατρικά ή φαρμακευτικά περιδικά.

 

αρχική σελίδα

Επιστροφή στα Δικαιώματα

Επιστροφή στους Στόχους