ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

 

ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ. Ο ΝΟΜΟΣ 4356/2015 "ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ, ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ, ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ"

 

ΑΒΟΥΛΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΟΜΟΦΥΛΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ

Την στιγμή που η Κυβέρνηση φέρνει και ψηφίζει στην Βουλή, με μορφή κατεπείγοντος, νομοσχέδια τα οποία διαλύουν κεκτημένα στον εργασιακό τομέα

Την στιγμή που η Κυβέρνηση δείχνει πυγμή και ζέση στην ιδιωτικοποίηση Δημοσίων Επιχειρήσεων Κοινής Ωφελείας

Την στιγμή που η οικονομική κρίση χρησιμοποιείται από εκατοντάδες επιχειρήσεις, με την ανοχή της Κυβέρνησης, ως εφαλτήριο για την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων στην πλειοψηφία τους άνω των 40 ετών και γυναικών

Την στιγμή που 237 μετανάστες βρίσκονται σε απεργία πείνας στο κτίριο Υπατίας γιατί «τόλμησαν» να θίξουν ένα άλλο ακανθώδες ζήτημα, αυτό της μαύρης εργασίας – για το οποίο η Κυβέρνηση προτιμά να τηρεί σιγή ιχθύος

Εν τούτοις, εμφανίζεται άβουλη, άφωνη και αδιάφορη μπροστά στην σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα ομόφυλα ζευγάρια στην Ελλάδα όσον αφορά το Σύμφωνο Συμβίωσης, αφήνοντας σε ισχύ τον νόμο 3719/2008 που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ζευγαριών αυτών, σύμφωνα με:

Το Άρθρο 8 – Δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής – της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ)

Το Άρθρο 13 – Δικαίωμα πραγματικής προσφυγής – της ΕΣΔΑ και

Το Άρθρο 14 – Απαγόρευση των διακρίσεων – της ΕΣΔΑ.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κάλεσε την Κυβέρνηση, μετά την ακροαματική διαδικασία δύο προσφυγών – μια των Γρηγόρη Βαλλιανάτου και Νίκου Μυλωνά μέσω του ΕΠΣΕ και μια τριών ζευγαριών και της ΜΚΟ «Σύνθεση» στις 8 Φεβρουαρίου 2011 – να υποβάλλει τις παρατηρήσεις της μέχρι τις 31.05.2011.

Σημειωτέον ότι το ΠΑΣΟΚ, όσο ήταν αντιπολίτευση, διαφωνούσε κάθετα με την ψήφιση του ανωτέρω νόμου. Σήμερα, ως Κυβέρνηση, δείχνει να έχει ξεχάσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις αφήνοντας σε ισχύ έναν ελλιπή και προβληματικό θεσμό.

Καλούμε την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προ των ευθυνών της και απαιτούμε εδώ και τώρα την κατάργηση του ήδη ισχύοντος νόμου και την κατάθεση στην Βουλή του νομοσχεδίου που έχει ήδη έτοιμο.

 

Πετροπούλου Ειρήνη και Σκούταρη Σπυριδούλα

(22-2-11)

 

Η ομιλία της Ειρήνης Πετροπούλου στο Φεστιβάλ Περηφάνιας

Athens Pride 2010

 

Εστάλη το ακόλουθο μήνυμα στον υπουργό Δικαιοσύνης

Προς:
Υπουργό Δικαιοσύνης
Κύριο Νικόλαο Δένδια



Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

Τον Νοέμβριο του 2008, ψηφίστηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο ο νόμος 3719/08, «Μεταρρυθμίσεις για την οικογένεια, το παιδί, την κοινωνία και άλλες διατάξεις». 
Ο νόμος αυτός, μεταξύ άλλων, προβλέπει και την θεσμοθέτηση Συμφώνου Ελεύθερης Συμβίωσης μόνο για άτομα διαφορετικού φύλου.
Αυτό, όμως, αποτελεί διακριτική μεταχείριση σε βάρος των ομόφυλων ζευγαριών.
Απευθυνόμαστε, λοιπόν, σε σας για να σας ζητήσουμε την τροποποίηση του νόμου αυτού, έτσι ώστε, η θεσμοθέτηση του Συμφώνου Ελεύθερης Συμβίωσης να αφορά και τα άτομα ίδιου φύλου.
Μια τέτοια ρύθμιση θα κατοχύρωνε τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων πολιτών και θα αποτελούσε σημαντικό βήμα στην εδραίωση της ισοτιμίας και την ισοπολιτείας.
Επίσης, σας υπενθυμίζουμε ότι η χώρα μας έχει κυρώσει την Κοινοτική Οδηγία 38/2004, που προβλέπει το δικαίωμα όλων των ζευγαριών στη σύναψη Συμφώνου Συμβίωσης, χωρίς διάκριση ανάλογα με το φύλο των ζευγαριών αυτών.

Με τιμή,
Πετροπούλου Ειρήνη και Σκούταρη Σπυριδούλα

 

Αγαπητές φίλες / αγαπητοί φίλοι,
Σας ενημερώνουμε ότι έχουμε ήδη στείλει το ακόλουθο μήνυμα διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Δικαιοσύνης σχετικά με το θέμα του Συμφώνου Ελεύθερης Συμβίωσης και πιστεύουμε ότι καλό θα ήταν όλες και όλοι να προβούμε σε κάποιες σχετικές ενέργειες άσκησης πίεσης.
Επίσης, υπενθυμίζουμε ότι η εκστρατεία αυτή ξεκίνησε αρχικά από μας τον Γενάρη του 2008, με την αποστολή μηνυμάτων σε μέλη της κυβέρνησης και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δείτε παρακάτω.
Ειρήνη Πετροπούλου και Ρούλα Σκούταρη



Προς:
Υπουργό Δικαιοσύνης
Κύριο Σωτήριο Χατζηγάκη


Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

Όπως πληροφορηθήκαμε από τον τύπο, το υπουργείο σας προτίθεται να καταθέσει στη βουλή σχέδιο νόμου που θα προβλέπει ένα Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης αποκλειστικά για τα ανύπαντρα ετερόφυλα ζευγάρια.
Πιστεύουμε ότι ο αποκλεισμός των ομόφυλων ζευγαριών από το νομοσχέδιο αυτό, αντίκειται προς το Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας μας που ορίζουν την ισονομία των πολιτών, καθώς και προς το ευρωπαϊκό δίκαιο, που ορίζει τη μη διακριτική μεταχείριση των ευρωπαίων πολιτών.
Με το μήνυμά μας αυτό, εκφράζουμε την διαμαρτυρία μας για τον αποκλεισμό και την διακριτική μεταχείριση σε βάρος των ομοφυλόφιλων πολιτών και ζητάμε την άμεση νομική κατοχύρωση των ομοφυλοφιλικών σχέσεων.

Με τιμή,
Πετροπούλου Ειρήνη και Σκούταρη Σπυριδούλα

 

Αγαπητές φίλες κι αγαπητοί φίλοι,
Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε το κείμενο που στείλαμε στην κυβέρνηση της χώρας μας, στην Κομισιόν, στην ΕΕΔΑ και στο ILGA Europe σχετικά με το θέμα της νομιμοποίησης των ομοφυλοφιλικών σχέσεων.
Μήπως να γενικευόταν αυτή η κίνηση για να ασκηθεί και η ανάλογη πίεση;
Ειρήνη Πετροπούλου και Ρούλα Σκούταρη

Προς:

Πρωθυπουργό Ελλάδας, κύριο Κωνσταντίνο Καραμανλή

Υπουργό Δικαιοσύνης, κύριο Χατζάκη Σωτήριο

Γενική Γραμματέα Ισότητας, κυρία Ευγενία Τσουμάνη

Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), Πρόεδρο κύριο Κωστή Παπαϊωάννου

European Commissioner for Employment, Social Affairs and Equal Opportunities, Mr Vladimir Spidla

ILGA EUROPE, Ms Ruth Baldacchino, Member of the Executive Board

ΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Η αρχή της νέας χρονιάς μας βρίσκει με δυο ακόμα νίκες για το παγκόσμιο ομοφυλόφιλο κίνημα. Τα κοινοβούλια δύο χωρών, της Ουγγαρίας και της Ουρουγουάης, ενέκριναν νομοσχέδια για την πολιτική ένωση μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου αναγνωρίζοντας τα δικαιώματα των συζύγων και στους ομοφυλόφιλους πολίτες τους.

Δυο ακόμα χώρες που προστίθενται στον κατάλογο των χωρών, που έχουν κατοχυρώσει θεσμικά τις ομοφυλόφιλες σχέσεις και τα συζυγικά δικαιώματα των ομοφυλόφιλων πολιτών τους. Και βέβαια, δεν είναι και λίγες οι χώρες αυτές. Πρόκειται για τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και για αρκετές άλλες χώρες στον πλανήτη μας.

Στη χώρα μας, όμως, δεν έχουμε δει ακόμα κάποιο νομοσχέδιο βάσει του οποίου θα κατοχυρώνονται οι σχέσεις των ομοφυλόφιλων πολιτών παρά το γεγονός ότι η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) είχε υποστηρίξει και προτείνει την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων πολιτών ήδη από το 2004. Και βέβαια, στα δικαιώματα αυτά συμπεριλαμβάνεται και η θεσμική κατοχύρωση των ομοφυλοφιλικών σχέσεων.

Σαν πολίτες της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουμε κάθε δικαίωμα ν’ απολαμβάνουμε ισότητα δικαιωμάτων στα πλαίσια μιας πολιτικής κατά των διακρίσεων. Τονίζουμε, επίσης, ότι αποτελεί κατάφωρη διάκριση για τα ζευγάρια των ομοφυλόφιλων πολιτών η στέρηση δικαιωμάτων που απολαμβάνουν στη χώρα μας τα ζευγάρια ετερόφυλων ατόμων. Και βέβαια εννοούμε τα κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα που συνεπάγεται μια νομική κατοχύρωση των συντροφικών σχέσεων. Κι η διάκριση αυτή αναπαράγει τις προκαταλήψεις και την περιθωριοποίηση των ομοφυλόφιλων πολιτών.

Θεωρούμε ότι το ελληνικό κοινοβούλιο θα πρέπει άμεσα να νομοθετήσει υπέρ της κατοχύρωσης των ομοφυλοφιλικών σχέσεων κι εν γένει, να μεριμνήσει για την άρση κάθε διάκρισης σε βάρος των ομοφυλόφιλων πολιτών.

Ευχαριστούμε πολύ για την προσοχή σας,

Πετροπούλου Ειρήνη και Σκούταρη Σπυριδούλα

 

 

ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΛΕΣΒΙΩΝ

 Λεσβιοκτονίες

Δύο σοβαρές δολοφονίες λεσβιών σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια.
Η πρώτη, τον Οκτώβριο του 2004, στη Σιέρα Λεόνε και θύμα ήταν η Fannyann Eddy, ιδρύτρια του Lesbian and Gay Association of Sierra Leone.
Η δεύτερη, τον Απρίλιο του 2008, στη Νότια Αφρική και θύμα ήταν η Eudy Simelane, ποδοσφαιρίστρια και προπονήτρια.  Υπήρξε επίσης και ακτιβίστρια του λεσβιακού κινήματος της χώρας της.
Και στις δύο περιπτώσεις, οι γυναίκες βιάστηκαν ομαδικά πριν δολοφονηθούν. 
Οι δολοφόνοι και βιαστές τιμωρήθηκαν με ισόβια κάθειρξη.

Άσκηση φυσικής βίας

Πολύ συνηθισμένο φαινόμενο η άσκηση φυσικής βίας σε βάρος των λεσβιών, κυρίως από μέλη του οικογενειακού περιβάλλοντος.
Συχνά, οι γονείς ή τα αδέλφια λειτουργούν ως τιμωροί απέναντι στο μέλος της οικογένειας, που εκδηλώνει λεσβιακές τάσεις.  Η άσκηση φυσικής βίας έρχεται για να αποκαταστήσει την οικογενειακή τάξη πραγμάτων και για να τρομοκρατήσει κι επαναφέρει το μέλος της οικογένειας που έχει ξεφύγει από τις οικογενειακές αρχές και τον παραδοσιακό – κατεστημένο τρόπο ζωής.
Βέβαια, επιθέσεις και άσκηση φυσικής βίας κατά λεσβιών έχουν σημειωθεί και σε δημόσιους χώρους, συνήθως από ομάδες ανδρών, που έτσι εκφράζουν τον ακραίο σεξισμό και την λεσβιοφοβία τους.
Περιστατικά άσκησης φυσικής βίας υπάρχουν πάμπολλα τόσο παγκοσμίως, όσο και στη χώρα μας.  Όταν συμβαίνουν μέσα στην οικογένεια, συνήθως, δεν καταγγέλλονται κι οι δράστες δεν τιμωρούνται.

Άσκηση σεξουαλικής βίας

Συνηθισμένο φαινόμενο και η άσκηση σεξουαλικής βίας κατά λεσβιών.  Υπάρχουν περιστατικά παρακίνησης τρίτων ατόμων για βιασμό, από μέλη του οικογενειακού περιβάλλοντος, που πιστεύουν ότι η «μέθοδος» αυτή θα λειτουργήσει «θεραπευτικά» στον λεσβιασμό.  Σε κάποιες χώρες έχει διαμορφωθεί μια ολόκληρη κουλτούρα περί «θεραπευτικών βιασμών».
Βέβαια, υπάρχουν πάντα και τα περιστατικά ομαδικών βιασμών, από γνωστούς ή αγνώστους, σε ιδιωτικούς ή δημόσιους χώρους, που σκοπό έχουν να τιμωρήσουν το θύμα για την δράση ή την ιδιαιτερότητά του.

Άσκηση ψυχοκοινωνικής ή και λεκτικής βίας

Αυτή την μορφή βίας την έχουμε υποστεί λιγότερο ή περισσότερο όλες ή σχεδόν όλες οι λεσβίες, τόσο από την οικογένεια όσο και από το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.
Αποστροφή, χλευασμοί, προσβολές, βρισιές, κοινωνικός αποκλεισμός και περιθωριοποίηση είναι κάποιες από τις μορφές αυτού του είδους βίας.
Βέβαια, εδώ έχουμε ποικιλίες και διαβαθμίσεις, όμως, αυτή η μορφή βίας έχει ως σκοπό την επίπληξη και την απομόνωση.  Σ’ αυτή την περίπτωση, το οικογενειακό περιβάλλον, κυρίως, λειτουργεί απορριπτικά κι αρνείται την ύπαρξη της λεσβίας στους κόλπους του.  Έτσι, συνήθως επέρχεται ρήξη με την οικογένεια και διακοπή σχέσεων.

 

 

ΛΕΣΒΙΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Τον Μάρτιο του 2008, είδε το φως της δημοσιότητας μια πολύ σημαντική έρευνα του κ. Δρυδάκη από το Πανεπιστήμιο Κρήτης (http://www.10percent.gr/issues/200801/c02b.html), η οποία αναφερόταν στα προβλήματα και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ομοφυλόφιλοι άνδρες στον εργασιακό χώρο κι όσον αφορά την ανεύρεση εργασίας.
Όμως, δεν είναι μόνο οι ομοφυλόφιλοι άνδρες που αντιμετωπίζουν εργασιακά προβλήματα αλλά και οι ομοφυλόφιλες γυναίκες. Βέβαια, όσον αφορά τις λεσβίες, δεν υπάρχει μια ειδική επισταμένη έρευνα αλλά η κοινή εμπειρία κι οι προσωπικές μαρτυρίες ομοφυλόφιλων γυναικών καθιστούν ιδιαίτερα κρίσιμο το ζήτημα αυτό.
Ας πάρουμε τα πράγματα απ’ την αρχή. Είναι γνωστό ότι υπάρχει νομοθεσία που προστατεύει τους ομοφυλόφιλους από διακριτική μεταχείριση στο χώρο της εργασίας, ο γνωστός νόμος 3304/2005. Όπως επίσης, ότι υπάρχει και νομοθεσία που προστατεύει από διακριτική μεταχείριση λόγω φύλου στον εργασιακό τομέα, ο γνωστός νόμος 3488/2006.
Όμως, οι νόμοι αυτοί δεν γίνονται πάντα σεβαστοί από τους διάφορους εργοδότες. Αρκετές φορές, παρατηρούμε ότι σε αγγελίες επιχειρήσεων για την ανεύρεση υπαλλήλων, ορίζεται ότι η υπάλληλος θα πρέπει να είναι «νέα» κι «εμφανίσιμη». Και βέβαια, ο όρος «εμφανίσιμη», προσδιορίζεται κατά βάση υποκειμενικά και συχνά υποδηλώνει την θηλυπρεπή ομορφιά, την ομορφιά που προσιδιάζει στο κυρίαρχο πρότυπο γυναικείας ομορφιάς, αυτό που ορίζεται και καθορίζεται από τις κυρίαρχες ανδρικές στερεοτυπικές αντιλήψεις ή και προκαταλήψεις. Οπωσδήποτε, αυτό είναι ακραία σεξιστικό και απαράδεκτο όταν πρόκειται για θέσεις εργασίας γραφείου ή άλλες θέσεις εργασίας, που εκ των πραγμάτων, άλλα είναι τα προσόντα που έχουν σημασία.
Έτσι λοιπόν, κάποιες γυναίκες - μεταξύ των οποίων, συνήθως και οι λεσβίες και κυρίως, οι ανδροπρεπείς λεσβίες που βασικά απέχουν αρκετά από το κυρίαρχο θηλυκό πρότυπο ομορφιάς - είναι πολύ δύσκολο να βρουν μια δουλειά, που προσδιορίζεται μ’ αυτούς τους όρους. Συνήθως, οι γυναίκες αυτές είναι εκ των πραγμάτων αποκλεισμένες απ’ αυτές τις θέσεις εργασίας. Κι επειδή, δυστυχώς, στην εποχή μας οι θέσεις εργασίας είναι γενικά περιορισμένες, για τις λεσβίες είναι ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα.
Περιγράφουμε και στηλιτεύουμε ένα πρόβλημα; Ναι, αλλά όχι μόνο. Από την πλευρά μας, υπάρχει και μια προσπάθεια να βοηθήσουμε την κατάσταση γιατί θεωρούμε στοιχειώδη τα εργασιακά δικαιώματα, δικαιώματα που σχετίζονται με την ίδια την επιβίωση των ανθρώπων και κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα της χώρας μας. Στο κλαμπάκι της Ελληνικής Λεσβιακής Κοινότητας υπάρχει και λειτουργεί από το 2005, μια στήλη με τίτλο «Αγγελίες εργασίας» (http://clubs.pathfinder.gr/GreekLesbiansCommunity/396885). Η πρόσβαση στη στήλη αυτή είναι ανοικτή για όλο τον κόσμο και βρίσκεται συνέχεια σε λειτουργία. Εδώ, μπορούν οι λεσβίες να βάζουν αγγελίες για την ανεύρεση εργασίας αλλά και όποιος επιχειρηματίας ή εταιρία ενδιαφέρεται να προσλάβει προσωπικό, μπορούν να βάζουν τις δικές τους αγγελίες.
Βέβαια, η στήλη αυτή δεν αποτελεί τη λύση του προβλήματος. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να βοηθήσει κάπως την κατάσταση. Η αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού σχετίζεται με μία γενικότερη δέσμη μέτρων. Λήψη μέτρων για την εφαρμογή και την τήρηση των νόμων, αντιμετώπιση της ανεργίας, αντιμετώπιση των διακρίσεων λόγω φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού καθώς και των σχετικών στερεοτυπικών αντιλήψεων, προκαταλήψεων κλπ.
Οπωσδήποτε, ένα ισχυρό εργατικό κίνημα έχει να παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο προς την κατεύθυνση της άσκησης πίεσης στους φορείς εξουσίας, αρκεί κι αυτό το ίδιο το κίνημα να ξεπεράσει προκαταλήψεις και να γίνει ανοικτό σε όλο το εργατικό δυναμικό και κυρίως, στους ανθρώπους με ιδιαιτερότητες, που τελικά αντιμετωπίζουν και τα σοβαρότερα προβλήματα στον εργασιακό τομέα και κυρίως, όσον αφορά την ανεύρεση εργασίας.

Ευχαριστούμε για την προσοχή σας,
Πετροπούλου Ειρήνη και Σκούταρη Σπυριδούλα

Υ.Γ. Το ανωτέρω κείμενο εστάλη στην υπουργό και στην υφυπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, στο ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, σε πολιτικά κόμματα, σε λίστες επικοινωνίας και δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Φεμινιστικού Δικτύου και στα κλαμπάκια της Ελληνικής Λεσβιακής Κοινότητας και της Λεσβιακής Ομάδας Αθήνας

 

 

Επιστροφή στους Στόχους