Ένα ευαίσθητο θέμα για όλες σχεδόν τις σύγχρονες μεγάλες θρησκείες είναι αυτό της ομοφυλοφιλίας. Εδώ, θα πρέπει να τονίσουμε ότι η θρησκευτική προκατάληψη για την ομοφυλοφιλία δεν είναι φαινόμενο σημερινό. Σύμφωνα με τον Μάσιμο Κονσόλι, στο βιβλίο του «Ιδού ο άνθρωπος», «Απ’ ότι γνωρίζουμε ήταν ο πέρσης Ζωροάστρης που πρώτος επέβαλε νόμους εναντίον της ομοφυλοφιλίας, ακολουθούμενος ύστερα από τους Εβραίους, οι οποίοι είχαν επαφές με τους Ινδοευρωπαίους Ιρανούς για ολόκληρους δεκαπέντε αιώνες».
Εύκολα μπορούμε να καταλάβουμε ότι από τον Ιουδαϊσμό μεταδόθηκε στον Χριστιανισμό η αρνητική στάση για την ομοφυλοφιλία. Οι επιστολές του Αποστόλου Παύλου καταδικάζουν απερίφραστα την ομοφυλοφιλία. Τέλος, η αρνητική στάση προς την ομοφυλοφιλία μεταδόθηκε και στον Ισλαμισμό, που είναι η νεότερη από τις τρεις μεγάλες μονοθεϊστικές θρησκείες, με αρκετές επιρροές από τον Χριστιανισμό.
Την πιο σκληρή στάση προς τους ομοφυλόφιλους την βρίσκουμε στον ισλαμικό κόσμο. Οι περισσότερες από τις χώρες που ποινικοποιούν την ομοφυλοφιλία είναι ισλαμικές. Επίσης, ισλαμικές είναι οι χώρες, που τιμωρούν δημοσίως τους ομοφυλόφιλους για την σεξουαλικότητά τους ή τους καταδικάζουν σε θάνατο και τους εκτελούν.
Όσον αφορά τον Χριστιανισμό, το θέμα ποικίλλει ανάλογα με τις εκκλησίες, στις οποίες αναφερόμαστε. Οι δύο μεγάλες χριστιανικές εκκλησίες (καθολική κι ορθόδοξη) καταδικάζουν την ομοφυλοφιλία ως αμαρτία αλλά, όπως διατείνονται, αγκαλιάζουν τον ομοφυλόφιλο, όπως κάθε αμαρτωλό άνθρωπο! Τελευταία, είχαμε κάποιες θετικές δηλώσεις του πάπα Φραγκίσκου καθώς και επισκόπων της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας χωρίς όμως αυτές να έχουν ιδιαίτερο αντίκρυσμα στην επίσημη στάση της εκκλησίας αυτής προς τους ομοφυλόφιλους και τα δικαιώματά τους.
Όμως, υπάρχουν και χριστιανικές εκκλησίες, που σε γενικές γραμμές έχουν ξεπεράσει ταμπού και προκαταλήψεις απέναντι στην ομοφυλοφιλία και στους ομοφυλόφιλους. Έτσι, αυτή τη στιγμή υπάρχουν ιερείς ομοφυλόφιλοι και λεσβίες στην αγγλικανική, στη λουθηρανική, στη μητροπολιτική κοινοτική εκκλησία και στην εκκλησία των ενωμένων μεθοδιστών, ακόμα και σε ανώτατα ιερατικά αξιώματα και μία προτεσταντική εκκλησία στην Ολλανδία ανακοίνωσε την απόφαση της να αποδέχεται ομοφυλόφιλους ιερείς, πνευματικούς και πρεσβυτέρους. Η σύνοδος της εκκλησίας της Σουηδίας ψήφισε υπέρ του γάμου των ομοφύλων και στην επισκοπική εκκλησία της Μασσαχουσέτης τελέσθηκε γάμος δύο λεσβιών ιερειών.
Πέρα όμως από τις μονοθεϊστικές θρησκείες, μια θρησκεία που τάσσεται ανοιχτά υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων είναι ο Βουδισμός, μετά τις δηλώσεις του Δαλάι Λάμα υπέρ των γκέι γάμων.
Επίσης, ο Νεοπαγανισμός, ως ένα σύγχρονο θρησκευτικό κίνημα, διατηρούσε πάντα μια στάση που κυμαινόταν από το επίπεδο της ανοχής ως αυτό της αποδοχής ομοφυλοφιλίας και ομοφυλοφίλων.
Οι επίσκοποι Μαίρη Γκλάσπουλ, Εύα Μπρούνε και η ιέρεια Σάλλυ Χίτσινερ
Ακολούθως, παρατίθενται τα ονόματα των πρώτων ιερέων ομοφυλόφιλων και λεσβιών:
Τζιν Ρόμπινσον – Ομοφυλόφιλος επίσκοπος της Αγγλικανικής Εκκλησίας στο Νιου Χαμσάιρ των ΗΠΑ
Μαίρη Γκλάσπουλ – Ομοφυλόφιλη επίσκοπος στην Αγγλικανική Εκκλησία του Λος Άντζελες των ΗΠΑ
Εύα Μπρούνε – Λεσβία επίσκοπος Στοκχόλμης στην Λουθηρανική Εκκλησία
Σάρον Φέργκιουσον - ιέρεια της Μητροπολιτικής Κοινοτικής Εκκλησίας του Λονδίνου
Mally Lloyd και Katherine Ragsdale – Έγγαμο ιερατικό ζευγάρι της Επισκοπικής Εκκλησίας της Μασαχουσέτης
Annie Britton και Jenna Zirbel – Ιέρειες στην Εκκλησία των Ενωμένων Μεθοδιστών της Βαλτιμόρης των ΗΠΑ
Βάλερι Γουίλιαμς – Πάστορας της εκκλησίας του Σεντ Λιουκ στον αμερικάνικο νότο
Σάλλυ Χίτσινερ – ιέρεια της Αγγλικανικής Εκκλησίας
Desmond Tutu: 'Hate Has No Place in God's House'
"Η σεξουαλική σχέση μεταξύ δύο ατόμων του ιδίου φύλου αντανακλά την αγάπη του Θεού, όπως ο γάμος, μόνο αν έχει τον ίδιο χαρακτήρα αδιασάλευτης πίστης του ενός προς τον άλλον".
Ο πρώην αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι Ρόουαν Γουίλιαμς υπέρ των γκέι