Ο ΛΕΣΒΙΑΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΜΙΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ, ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ

Η ομιλία της Ειρήνης Πετροπούλου στο Φεστιβάλ Περηφάνιας

Athens Pride 2010

 

ΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

 

ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ. Ο ΝΟΜΟΣ 4356/2015 "ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ, ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ, ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ"

 

ΑΒΟΥΛΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΟΜΟΦΥΛΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ

Την στιγμή που η Κυβέρνηση φέρνει και ψηφίζει στην Βουλή, με μορφή κατεπείγοντος, νομοσχέδια τα οποία διαλύουν κεκτημένα στον εργασιακό τομέα

Την στιγμή που η Κυβέρνηση δείχνει πυγμή και ζέση στην ιδιωτικοποίηση Δημοσίων Επιχειρήσεων Κοινής Ωφελείας

Την στιγμή που η οικονομική κρίση χρησιμοποιείται από εκατοντάδες επιχειρήσεις, με την ανοχή της Κυβέρνησης, ως εφαλτήριο για την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων στην πλειοψηφία τους άνω των 40 ετών και γυναικών

Την στιγμή που 237 μετανάστες βρίσκονται σε απεργία πείνας στο κτίριο Υπατίας γιατί «τόλμησαν» να θίξουν ένα άλλο ακανθώδες ζήτημα, αυτό της μαύρης εργασίας – για το οποίο η Κυβέρνηση προτιμά να τηρεί σιγή ιχθύος

Εν τούτοις, εμφανίζεται άβουλη, άφωνη και αδιάφορη μπροστά στην σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα ομόφυλα ζευγάρια στην Ελλάδα όσον αφορά το Σύμφωνο Συμβίωσης, αφήνοντας σε ισχύ τον νόμο 3719/2008 που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ζευγαριών αυτών, σύμφωνα με:

Το Άρθρο 8 – Δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής – της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ)

Το Άρθρο 13 – Δικαίωμα πραγματικής προσφυγής – της ΕΣΔΑ και

Το Άρθρο 14 – Απαγόρευση των διακρίσεων – της ΕΣΔΑ.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κάλεσε την Κυβέρνηση, μετά την ακροαματική διαδικασία δύο προσφυγών – μια των Γρηγόρη Βαλλιανάτου και Νίκου Μυλωνά μέσω του ΕΠΣΕ και μια τριών ζευγαριών και της ΜΚΟ «Σύνθεση» στις 8 Φεβρουαρίου 2011 – να υποβάλλει τις παρατηρήσεις της μέχρι τις 31.05.2011.

Σημειωτέον ότι το ΠΑΣΟΚ, όσο ήταν αντιπολίτευση, διαφωνούσε κάθετα με την ψήφιση του ανωτέρω νόμου. Σήμερα, ως Κυβέρνηση, δείχνει να έχει ξεχάσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις αφήνοντας σε ισχύ έναν ελλιπή και προβληματικό θεσμό.

Καλούμε την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προ των ευθυνών της και απαιτούμε εδώ και τώρα την κατάργηση του ήδη ισχύοντος νόμου και την κατάθεση στην Βουλή του νομοσχεδίου που έχει ήδη έτοιμο.

 

Πετροπούλου Ειρήνη και Σκούταρη Σπυριδούλα

(22-2-11)

 

Εστάλη το ακόλουθο μήνυμα στον υπουργό Δικαιοσύνης

Προς:
Υπουργό Δικαιοσύνης
Κύριο Νικόλαο Δένδια


Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

Τον Νοέμβριο του 2008, ψηφίστηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο ο νόμος 3719/08, «Μεταρρυθμίσεις για την οικογένεια, το παιδί, την κοινωνία και άλλες διατάξεις». 
Ο νόμος αυτός, μεταξύ άλλων, προβλέπει και την θεσμοθέτηση Συμφώνου Ελεύθερης Συμβίωσης μόνο για άτομα διαφορετικού φύλου.
Αυτό, όμως, αποτελεί διακριτική μεταχείριση σε βάρος των ομόφυλων ζευγαριών.
Απευθυνόμαστε, λοιπόν, σε σας για να σας ζητήσουμε την τροποποίηση του νόμου αυτού, έτσι ώστε, η θεσμοθέτηση του Συμφώνου Ελεύθερης Συμβίωσης να αφορά και τα άτομα ίδιου φύλου.
Μια τέτοια ρύθμιση θα κατοχύρωνε τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων πολιτών και θα αποτελούσε σημαντικό βήμα στην εδραίωση της ισοτιμίας και την ισοπολιτείας.
Επίσης, σας υπενθυμίζουμε ότι η χώρα μας έχει κυρώσει την Κοινοτική Οδηγία 38/2004, που προβλέπει το δικαίωμα όλων των ζευγαριών στη σύναψη Συμφώνου Συμβίωσης, χωρίς διάκριση ανάλογα με το φύλο των ζευγαριών αυτών.

Με τιμή,
Πετροπούλου Ειρήνη και Σκούταρη Σπυριδούλα

 

Αγαπητές φίλες / αγαπητοί φίλοι,
Σας ενημερώνουμε ότι έχουμε ήδη στείλει το ακόλουθο μήνυμα διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Δικαιοσύνης σχετικά με το θέμα του Συμφώνου Ελεύθερης Συμβίωσης και πιστεύουμε ότι καλό θα ήταν όλες και όλοι να προβούμε σε κάποιες σχετικές ενέργειες άσκησης πίεσης.
Επίσης, υπενθυμίζουμε ότι η εκστρατεία αυτή ξεκίνησε αρχικά από μας τον Γενάρη του 2008, με την αποστολή μηνυμάτων σε μέλη της κυβέρνησης και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δείτε παρακάτω.
Ειρήνη Πετροπούλου και Ρούλα Σκούταρη
Προς:
Υπουργό Δικαιοσύνης
Κύριο Σωτήριο Χατζηγάκη


Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

Όπως πληροφορηθήκαμε από τον τύπο, το υπουργείο σας προτίθεται να καταθέσει στη βουλή σχέδιο νόμου που θα προβλέπει ένα Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης αποκλειστικά για τα ανύπαντρα ετερόφυλα ζευγάρια.
Πιστεύουμε ότι ο αποκλεισμός των ομόφυλων ζευγαριών από το νομοσχέδιο αυτό, αντίκειται προς το Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας μας που ορίζουν την ισονομία των πολιτών, καθώς και προς το ευρωπαϊκό δίκαιο, που ορίζει τη μη διακριτική μεταχείριση των ευρωπαίων πολιτών.
Με το μήνυμά μας αυτό, εκφράζουμε την διαμαρτυρία μας για τον αποκλεισμό και την διακριτική μεταχείριση σε βάρος των ομοφυλόφιλων πολιτών και ζητάμε την άμεση νομική κατοχύρωση των ομοφυλοφιλικών σχέσεων.

Με τιμή,
Πετροπούλου Ειρήνη και Σκούταρη Σπυριδούλα

 

Αγαπητές φίλες κι αγαπητοί φίλοι,
Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε το κείμενο που στείλαμε στην κυβέρνηση της χώρας μας, στην Κομισιόν, στην ΕΕΔΑ και στο ILGA Europe σχετικά με το θέμα της νομιμοποίησης των ομοφυλοφιλικών σχέσεων.
Μήπως να γενικευόταν αυτή η κίνηση για να ασκηθεί και η ανάλογη πίεση;
Ειρήνη Πετροπούλου και Ρούλα Σκούταρη

Προς:

Πρωθυπουργό Ελλάδας, κύριο Κωνσταντίνο Καραμανλή

Υπουργό Δικαιοσύνης, κύριο Χατζάκη Σωτήριο

Γενική Γραμματέα Ισότητας, κυρία Ευγενία Τσουμάνη

Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), Πρόεδρο κύριο Κωστή Παπαϊωάννου

European Commissioner for Employment, Social Affairs and Equal Opportunities, Mr Vladimir Spidla

ILGA EUROPE, Ms Ruth Baldacchino, Member of the Executive Board

ΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Αθήνα, 11-01-08

Η αρχή της νέας χρονιάς μας βρίσκει με δυο ακόμα νίκες για το παγκόσμιο ομοφυλόφιλο κίνημα. Τα κοινοβούλια δύο χωρών, της Ουγγαρίας και της Ουρουγουάης, ενέκριναν νομοσχέδια για την πολιτική ένωση μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου αναγνωρίζοντας τα δικαιώματα των συζύγων και στους ομοφυλόφιλους πολίτες τους.

Δυο ακόμα χώρες που προστίθενται στον κατάλογο των χωρών, που έχουν κατοχυρώσει θεσμικά τις ομοφυλόφιλες σχέσεις και τα συζυγικά δικαιώματα των ομοφυλόφιλων πολιτών τους. Και βέβαια, δεν είναι και λίγες οι χώρες αυτές. Πρόκειται για τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και για αρκετές άλλες χώρες στον πλανήτη μας.

Στη χώρα μας, όμως, δεν έχουμε δει ακόμα κάποιο νομοσχέδιο βάσει του οποίου θα κατοχυρώνονται οι σχέσεις των ομοφυλόφιλων πολιτών παρά το γεγονός ότι η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) είχε υποστηρίξει και προτείνει την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων πολιτών ήδη από το 2004. Και βέβαια, στα δικαιώματα αυτά συμπεριλαμβάνεται και η θεσμική κατοχύρωση των ομοφυλοφιλικών σχέσεων.

Σαν πολίτες της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουμε κάθε δικαίωμα ν’ απολαμβάνουμε ισότητα δικαιωμάτων στα πλαίσια μιας πολιτικής κατά των διακρίσεων. Τονίζουμε, επίσης, ότι αποτελεί κατάφωρη διάκριση για τα ζευγάρια των ομοφυλόφιλων πολιτών η στέρηση δικαιωμάτων που απολαμβάνουν στη χώρα μας τα ζευγάρια ετερόφυλων ατόμων. Και βέβαια εννοούμε τα κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα που συνεπάγεται μια νομική κατοχύρωση των συντροφικών σχέσεων. Κι η διάκριση αυτή αναπαράγει τις προκαταλήψεις και την περιθωριοποίηση των ομοφυλόφιλων πολιτών.

Θεωρούμε ότι το ελληνικό κοινοβούλιο θα πρέπει άμεσα να νομοθετήσει υπέρ της κατοχύρωσης των ομοφυλοφιλικών σχέσεων κι εν γένει, να μεριμνήσει για την άρση κάθε διάκρισης σε βάρος των ομοφυλόφιλων πολιτών.

Ευχαριστούμε πολύ για την προσοχή σας,

Πετροπούλου Ειρήνη και Σκούταρη Σπυριδούλα

ΛΕΣΒΙΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Τον Μάρτιο του 2008, είδε το φως της δημοσιότητας μια πολύ σημαντική έρευνα του κ. Δρυδάκη από το Πανεπιστήμιο Κρήτης (http://www.10percent.gr/issues/200801/c02b.html), η οποία αναφερόταν στα προβλήματα και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ομοφυλόφιλοι άνδρες στον εργασιακό χώρο κι όσον αφορά την ανεύρεση εργασίας.
Όμως, δεν είναι μόνο οι ομοφυλόφιλοι άνδρες που αντιμετωπίζουν εργασιακά προβλήματα αλλά και οι ομοφυλόφιλες γυναίκες. Βέβαια, όσον αφορά τις λεσβίες, δεν υπάρχει μια ειδική επισταμένη έρευνα αλλά η κοινή εμπειρία κι οι προσωπικές μαρτυρίες ομοφυλόφιλων γυναικών καθιστούν ιδιαίτερα κρίσιμο το ζήτημα αυτό.
Ας πάρουμε τα πράγματα απ’ την αρχή. Είναι γνωστό ότι υπάρχει νομοθεσία που προστατεύει τους ομοφυλόφιλους από διακριτική μεταχείριση στο χώρο της εργασίας, ο γνωστός νόμος 3304/2005. Όπως επίσης, ότι υπάρχει και νομοθεσία που προστατεύει από διακριτική μεταχείριση λόγω φύλου στον εργασιακό τομέα, ο γνωστός νόμος 3488/2006.
Όμως, οι νόμοι αυτοί δεν γίνονται πάντα σεβαστοί από τους διάφορους εργοδότες. Αρκετές φορές, παρατηρούμε ότι σε αγγελίες επιχειρήσεων για την ανεύρεση υπαλλήλων, ορίζεται ότι η υπάλληλος θα πρέπει να είναι «νέα» κι «εμφανίσιμη». Και βέβαια, ο όρος «εμφανίσιμη», προσδιορίζεται κατά βάση υποκειμενικά και συχνά υποδηλώνει την θηλυπρεπή ομορφιά, την ομορφιά που προσιδιάζει στο κυρίαρχο πρότυπο γυναικείας ομορφιάς, αυτό που ορίζεται και καθορίζεται από τις κυρίαρχες ανδρικές στερεοτυπικές αντιλήψεις ή και προκαταλήψεις. Οπωσδήποτε, αυτό είναι ακραία σεξιστικό και απαράδεκτο όταν πρόκειται για θέσεις εργασίας γραφείου ή άλλες θέσεις εργασίας, που εκ των πραγμάτων, άλλα είναι τα προσόντα που έχουν σημασία.
Έτσι λοιπόν, κάποιες γυναίκες - μεταξύ των οποίων, συνήθως και οι λεσβίες και κυρίως, οι ανδροπρεπείς λεσβίες που βασικά απέχουν αρκετά από το κυρίαρχο θηλυκό πρότυπο ομορφιάς - είναι πολύ δύσκολο να βρουν μια δουλειά, που προσδιορίζεται μ’ αυτούς τους όρους. Συνήθως, οι γυναίκες αυτές είναι εκ των πραγμάτων αποκλεισμένες απ’ αυτές τις θέσεις εργασίας. Κι επειδή, δυστυχώς, στην εποχή μας οι θέσεις εργασίας είναι γενικά περιορισμένες, για τις λεσβίες είναι ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα.
Περιγράφουμε και στηλιτεύουμε ένα πρόβλημα; Ναι, αλλά όχι μόνο. Από την πλευρά μας, υπάρχει και μια προσπάθεια να βοηθήσουμε την κατάσταση γιατί θεωρούμε στοιχειώδη τα εργασιακά δικαιώματα, δικαιώματα που σχετίζονται με την ίδια την επιβίωση των ανθρώπων και κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα της χώρας μας. Στο κλαμπάκι της Ελληνικής Λεσβιακής Κοινότητας υπάρχει και λειτουργεί από το 2005, μια στήλη με τίτλο «Αγγελίες εργασίας» (http://clubs.pathfinder.gr/GreekLesbiansCommunity/396885). Η πρόσβαση στη στήλη αυτή είναι ανοικτή για όλο τον κόσμο και βρίσκεται συνέχεια σε λειτουργία. Εδώ, μπορούν οι λεσβίες να βάζουν αγγελίες για την ανεύρεση εργασίας αλλά και όποιος επιχειρηματίας ή εταιρία ενδιαφέρεται να προσλάβει προσωπικό, μπορούν να βάζουν τις δικές τους αγγελίες.
Βέβαια, η στήλη αυτή δεν αποτελεί τη λύση του προβλήματος. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να βοηθήσει κάπως την κατάσταση. Η αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού σχετίζεται με μία γενικότερη δέσμη μέτρων. Λήψη μέτρων για την εφαρμογή και την τήρηση των νόμων, αντιμετώπιση της ανεργίας, αντιμετώπιση των διακρίσεων λόγω φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού καθώς και των σχετικών στερεοτυπικών αντιλήψεων, προκαταλήψεων κλπ.
Οπωσδήποτε, ένα ισχυρό εργατικό κίνημα έχει να παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο προς την κατεύθυνση της άσκησης πίεσης στους φορείς εξουσίας, αρκεί κι αυτό το ίδιο το κίνημα να ξεπεράσει προκαταλήψεις και να γίνει ανοικτό σε όλο το εργατικό δυναμικό και κυρίως, στους ανθρώπους με ιδιαιτερότητες, που τελικά αντιμετωπίζουν και τα σοβαρότερα προβλήματα στον εργασιακό τομέα και κυρίως, όσον αφορά την ανεύρεση εργασίας.

Ευχαριστούμε για την προσοχή σας,
Πετροπούλου Ειρήνη και Σκούταρη Σπυριδούλα

Υ.Γ. Το ανωτέρω κείμενο εστάλη στην υπουργό και στην υφυπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, στο ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, σε πολιτικά κόμματα, σε λίστες επικοινωνίας και δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Φεμινιστικού Δικτύου και στα κλαμπάκια της Ελληνικής Λεσβιακής Κοινότητας και της Λεσβιακής Ομάδας Αθήνας

 

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΕΡΗΦΑΝΙΑΣ

Το Φεστιβάλ Περηφάνιας Αθήνας πραγματοποιήθηκε και φέτος στην πλατεία Κλαυθμώνος, το Σάββατο 5 Ιουνίου. Περισσότερες πληροφορίες στην ακόλουθη ιστοσελίδα, http://www.athenspride.eu

Ένα υπέροχο βιντεάκι από το Athens Pride 2010

"Στις 26 Ιουνίου 1969, στη Νέα Υόρκη, έλαβε χώρα η υπόθεση Stonewall. Το Stonewall ήταν ένα χορευτικό μπαρ για ομοφυλόφιλους στην Κρίστοφερ Στρητ, και μια έφοδος της αστυνομίας που πραγματοποιήθηκε με το πρόσχημα της παράβασης του νόμου για τα οινοπνευματώδη ποτά, προκάλεσε ταραχές που διάρκεσαν σχεδόν τρεις μέρες. Η έφοδος της αστυνομίας ήταν κάτι συνηθισμένο. Το καινούργιο στοιχείο ήταν ότι οι πελάτες, όχι μονάχα αντιστάθηκαν, αλλά δήλωσαν με υπερηφάνεια πως ήταν ομοφυλόφιλοι. Δεν αποκλείεται το σλόγκαν Gay Power να γεννήθηκε τότε. Κάτω από την αναστάτωση που ακολούθησε τις ταραχές αυτές, δημιουργήθηκε το Gay Liberation Front της Νέας Υόρκης, και το Νοέμβρη του ίδιου χρόνου η εφημερίδα Come Out! Με την εμφάνιση του Απελευθερωτικού Μετώπου, το κίνημα πήρε αποφασιστική στροφή."

(Από το βιβλίο του Ντένις Αλτμαν "Ομοφυλοφιλία - Καταπίεση και Απελευθέρωση")

 

 

Το λεσβιακό φεμινιστικό περιοδικό "Η ΛΑΒΡΥΣ",
είχε μια σχετικά μικρή σε χρονικά πλαίσια παρουσία στις αρχές της δεκαετίας του `80 (1982-84), όμως τα θέματα που έθιγε μέσα από τις σελίδες των τριών συνολικά τευχών του, εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να θεωρούνται επίκαιρα.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΕΣΒΙΑΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

Δείτε την ακόλουθη ιστοσελίδα της Ελληνικής Λεσβιακής Κοινότητας,

http://clubs.pathfinder.gr/GreekLesbiansCommunity/46089

 

ΛΕΣΒΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑ - ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Λάβρυς είναι ένα διπλό πολεμικό τσεκούρι Ινδιάνων ή πέλεκυς που χρησιμοποιήθηκε στις αρχαίες Ευρωπαϊκές, Αφρικάνικες και Ασιατικές μητριαρχικές κοινωνίες τόσο σαν όπλο όσο και ως θεριστικό εργαλείο. Η ελληνική τέχνη αναπαριστά το χειρισμό της λάβρυς σαν όπλο στους εξοπλισμούς των Αμαζόνων της Ευρώπης. Στις Αμαζόνες ίσχυε το σύστημα της διπλής βασιλείας, στο οποίο η μία βασίλισσα ήταν υπεύθυνη για τον οπλισμό και τη μάχη και η άλλη βασίλισσα παρέμενε πίσω για να διοικεί τις κατακτημένες πόλεις. Οι Αμαζόνες ήταν γνωστές ως άγριες και ανελέητες στη μάχη αλλά κυβέρνησαν θριαμβευτικά και με δικαιοσύνη. Σήμερα, η λάβρυς είναι ένα λεσβιακό και φεμινιστικό σύμβολο δύναμης και αυτοπεποίθησης.
Επιπλέον, η λάβρυς έπαιξε ρόλο και στην αρχαία μυθολογία. Η Δήμητρα, η θεά της γης, χρησιμοποιούσε μια λάβρυ σαν σκήπτρο. Ιεροτελεστίες συνδεδεμένες με τη λατρεία της Δήμητρας, όπως και της Εκάτης (η Θεά του κάτω κόσμου), πιστεύεται ότι συμπεριλάμβαναν λεσβιακό σεξ.

Η ιστορία του τριγώνου αρχίζει πριν από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, κατά τη διάρκεια που βρισκόταν στην εξουσία ο Αδόλφος Χίτλερ. Η παράγραφος 175, ενός άρθρου της γερμανικής νομοθεσίας που απαγόρευε τις ομοφυλόφιλες σχέσεις, αναθεωρήθηκε απ’ τον Χίτλερ το 1935 για να συμπεριλάβει επίσης το φιλί, την αγκαλιά και το να φαίνεται κανείς ομοφυλόφιλος καθώς και τις σεξουαλικές πράξεις. Οι δράστες – που μετρώνται στις 25000 μόνο από το 1937 ως το 1939 – στάλθηκαν στη φυλακή και αργότερα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και θανάτου. Κάθε φυλακισμένος στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και θανάτου φορούσε ένα χρωματιστό ανάποδο τρίγωνο για να υποδηλώνει την αιτία της φυλάκισής του. Το ροζ τρίγωνο ήταν για τους ομοφυλόφιλους. Όταν τέλειωσε ο πόλεμος, αμέτρητοι ομοφυλόφιλοι παρέμεναν κρατούμενοι στα στρατόπεδα λόγω του ότι η παράγραφος 175 παρέμενε ενεργή στη Δυτική Γερμανία μέχρι την κατάργησή της το 1969.
Σήμερα, για πολλούς το ροζ τρίγωνο εκφράζει περηφάνια, αλληλεγγύη και μια υπόσχεση ότι ποτέ ξανά δεν θα αφήσουμε να συμβεί ένα ολοκαύτωμα.
Όπως το ροζ τρίγωνο, το μαύρο τρίγωνο επίσης προέρχεται από τη ναζιστική Γερμανία. Αν και οι λεσβίες δεν συμπεριλαμβάνονται στην απαγόρευση της ομοφυλοφιλίας της παραγράφου 175, υπάρχει απόδειξη που δείχνει ότι το μαύρο τρίγωνο χρησιμοποιήθηκε για να υποδηλώσει τους φυλακισμένους με αντικοινωνική συμπεριφορά. Θεωρώντας ότι η ναζιστική ιδέα της θηλυκότητας εστίαζε στα παιδιά, στην κουζίνα και στην εκκλησία - στους φυλακισμένους που φορούσαν το μαύρο τρίγωνο πιθανόν να έχουν συμπεριληφθεί λεσβίες, πόρνες, γυναίκες που αρνούνταν την τεκνοποίηση και γυναίκες με άλλα «αντικοινωνικά» χαρακτηριστικά. Όπως το ροζ τρίγωνο ιστορικά είναι ένα ανδρικό σύμβολο, το μαύρο τρίγωνο έχει παρόμοια ανακληθεί από τις λεσβίες και τις φεμινίστριες σαν σύμβολο περηφάνιας και αλληλεγγύης.

Η χρήση της σημαίας του ουράνιου τόξου από την ομοφυλόφιλη κοινότητα ξεκίνησε το 1978 όταν αυτό εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην παρέλαση για την Μέρα της Ελευθερίας Ομοφυλόφιλων και Λεσβιών στο Σαν Φραγκίσκο. Δανειζόμενοι το συμβολισμό του κινήματος των χίπις και των ομάδων για τα αστικά δικαιώματα των μαύρων, ο καλλιτέχνης Gilbert Baker από το Σαν Φραγκίσκο σχεδίασε τη σημαία του ουράνιου τόξου ανταποκρινόμενος στην ανάγκη για ένα σύμβολο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κάθε χρόνο. Ο Baker και 30 εθελοντές σχεδίασαν και έβαψαν 2 τεράστιες πρωτότυπες σημαίες για την παρέλαση. Οι σημαίες είχαν 8 ρίγες και κάθε χρώμα αναπαριστά μια συνιστώσα της κοινότητας: βαθύ ροζ για το σεξ, κόκκινο για τη ζωή, πορτοκαλί για την ίαση, κίτρινο για τον ήλιο, πράσινο για τη φύση, τουρκουάζ για την τέχνη, λουλακί για την αρμονία και μοβ για το πνεύμα.
Την επόμενη χρονιά ο Baker προσέγγισε την Ανώτατη Εταιρεία Σημαιών του Σαν Φραγκίσκο για τη μαζική παραγωγή σημαιών ουράνιου τόξου για την παρέλαση του 1979. Εξαιτίας της έντασης στην παραγωγή – έτσι ώστε στην πράξη το βαθύ ροζ δεν ήταν ένα εμπορικά διαθέσιμο χρώμα – το ροζ και το τουρκουάζ αφαιρέθηκαν από το σχέδιο και το βαθύ μπλε αντικατέστησε το λουλακί. Αυτή η εξάχρωμη εκδοχή διαδόθηκε από το Σαν Φραγκίσκο σε άλλες πόλεις και γρήγορα έγινε το ευρύτερα γνωστό σύμβολο της ομοφυλόφιλης περηφάνιας και ποικιλίας μέχρι σήμερα.

Τα Σύμβολα του φύλου είναι κοινά αστρολογικά σύμβολα που προέρχονται από τους αρχαίους Ρωμαϊκούς Χρόνους. Το αιχμηρό σύμβολο του Άρη αναπαριστά το αρσενικό και το σύμβολο της Αφροδίτης με το σταυρό αναπαριστά το θηλυκό. Τα διπλά αλληλοσυνδεόμενα αρσενικά σύμβολα χρησιμοποιούνται απ’ τους ομοφυλόφιλους απ’ τη δεκαετία του `70. Τα διπλά αλληλοσυνδεόμενα θηλυκά σύμβολα έχουν χρησιμοποιηθεί για να δηλώσουν τον λεσβιασμό αλλά μερικές φεμινίστριες έχουν επίσης χρησιμοποιήσει τα διπλά θηλυκά σύμβολα για να αναπαραστήσουν την αδελφοσύνη των γυναικών. Αυτές οι φεμινίστριες χρησιμοποιούν τρία αλληλοσυνδεόμενα θηλυκά σύμβολα για να υποδηλώσουν τον λεσβιασμό. Επίσης, μερικές λεσβίες φεμινίστριες της δεκαετίας του `70 χρησιμοποίησαν τρία αλληλοσυνδεόμενα θηλυκά σύμβολα για να αναπαραστήσουν την απόρριψή του αρσενικού προτύπου της μονογαμίας.
Στη δεκαετία του `70, τα Κινήματα Απελευθέρωσης των Ομοφυλόφιλων χρησιμοποίησαν τα παραπάνω αρσενικά και τα θηλυκά σύμβολα για να αναπαραστήσουν τους κοινούς στόχους των λεσβιών και των ομοφυλόφιλων ανδρών. Στις μέρες μας, τα παραπάνω σύμβολα υποδηλώνουν ίσως μια ενημέρωση των ετεροφυλόφιλων για τις διαφορές και την ποικιλία μεταξύ ανδρών και γυναικών. Ένα τρανσεξουαλικό άτομο ίσως θέτει τα αρσενικά και θηλυκά σύμβολα έτσι ώστε το βέλος και ο σταυρός να ενώνονται στο ίδιο μονό δακτυλίδι.

Το πεζό Ελληνικό γράμμα λάμδα μεταφέρει πολλαπλές έννοιες. Πρώτα απ’ όλα, αναπαριστά αναρριχήσεις και συνεπώς ισορροπία. Το αγκίστρι στο κάτω δεξιό πόδι του λάμδα αναπαριστά τη δράση που αναγκάζει να φτάσει και να παραμείνει μια ισορροπία. Στους Σπαρτιάτες, το λάμδα σήμαινε ενότητα. Οι Ρωμαίοι υιοθέτησαν το γράμμα για να αναπαραστήσουν «το φως της γνώσης που διαχέεται μέσα στο σκοτάδι της άγνοιας».
Τελικά, στη φυσική το σύμβολο ορίζει και την ενεργητική αλλαγή.
Στην αρχή της δεκαετίας του `70, στην αφύπνιση της εξέγερσης του Stonewall, η Συμμαχία των Ομοφυλόφιλων Ακτιβιστών της Νέας Υόρκης επέλεξε το ελληνικό γράμμα λάμδα σαν έμβλημά της, το οποίο πρότεινε το μέλος τους Tom Doerr από την επιστημονική του χρήση για να προσδιορίσει την κινητική δυνατότητα. Εξαιτίας των μαχητικών ενώσεών τους, το σύμβολο λάμδα έχει διαδοθεί σ’ όλο τον κόσμο.

 

 

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Ελληνική Λεσβιακή Κοινότητα, http://clubs.pathfinder.gr/GreekLesbiansCommunity

 

Λεσβιακή Ομάδα Αθήνας, http://clubs.pathfinder.gr/lesviakiomadaathinas

 

Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας, http://www.olke.org

 

Ροζ Μωβ, http://www.geocities.com/WestHollywood/2225/index.html

 

Lesbian Gr, http://www.lesbian.gr

 

Eurosappho, http://www.sappho.net/euro-sappho/

 

Lesbian.org, http://www.lesbian.org

 


 

αρχική σελίδα

Επιστροφή στον Φεμινισμό