ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

ΘΕΜΑ: ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΟ ΜΠΟΫΚΟΤΑΖ

Τον τελευταίο καιρό ολοένα και πληθαίνουν οι σεξιστικές διαφημίσεις προϊόντων, διαφημίσεις που χρησιμοποιούν τις γυναίκες και το γυναικείο κορμί σαν εμπορικά αντικείμενα, με τρόπο εξευτελιστικό και υποτιμητικό. Επιπλέον, υπάρχουν και διαφημίσεις που χρησιμοποιούν τον γυναικείο ερωτισμό και τη γυναικεία σεξουαλικότητα με τρόπο καθαρά εκχυδαϊστικό.
Στις αρχές της δεκαετίας του `80, η ΚΙΝΗΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ είχε κάνει μια σχετική εκστρατεία τονίζοντας τα εξής: «ΓΥΝΑΙΚΕΣ, ΝΑ ΜΗΝ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΟΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΞΕΥΤΕΛΙΖΟΥΝ». Στις αρχές της δεκαετίας του `90, το ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΛΟΜΠΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ είχε επίσης κάνει μια εκστρατεία ενάντια στην εταιρεία Perrier λόγω της τότε σεξιστικής διαφήμισης του προϊόντος της. Το αποτέλεσμα ήταν η εταιρεία να αναγκαστεί να αποσύρει τη διαφήμιση αυτή. Το 2002, μια σερβική φεμινιστική ομάδα, επονομαζόμενη ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ, είχε επίσης κάνει εκστρατεία ενάντια στις σεξιστικές διαφημίσεις διαφόρων προϊόντων.
Ερχόμαστε λοιπόν σήμερα και σας καλούμε όλες και όλους να σταματήσετε να αγοράζετε προϊόντα των οποίων οι διαφημίσεις χρησιμοποιούν και εξευτελίζουν τις γυναίκες, εκχυδαϊζουν τον γυναικείο ερωτισμό και τη γυναικεία σεξουαλικότητα. Το Φεμινιστικό Δίκτυο θεωρεί ότι ένα τέτοιο αγοραστικό μποϋκοτάζ θα ήταν ένα καλό μάθημα για τις εταιρείες αυτές.

 


ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ


Προς: ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ
Κυρία Ευγενία Τσουμάνη


Αξιότιμη κυρία Τσουμάνη,

Καταρχήν θα θέλαμε να σας συγχαρούμε για την επιλογή και την ανάληψη των καθηκόντων σας ως Γενική Γραμματέα Ισότητας. Σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο σας.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στη χώρα μας είναι, δυστυχώς, πολλά και ιδιαίτερα έντονα. Το μέγιστο ίσως από τα προβλήματα αυτά είναι η βία κατά των γυναικών στα πλαίσια της οικογένειας και περιλαμβάνει κάθε απειλή ή βίαιη πράξη, σωματική, σεξουαλική και ψυχολογική κατά των γυναικών.
Η ελληνική νομοθεσία δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα αυτό με κάποιον ειδικό νόμο, ένα νόμο για την ενδοοικογενειακή βία. Έχουμε τονίσει, εδώ και αρκετά χρόνια, την ύπαρξη νομοθετικού κενού στο θέμα αυτό και είχαμε ζητήσει από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις την κάλυψή του.
Επιπλέον, στο επίπεδο της υποδομής υπάρχει σοβαρή έλλειψη ειδικών υπηρεσιών στις οποίες να μπορούν να απευθυνθούν γυναίκες θύματα βίας.
Με την επιστολή μας αυτή, απευθύνουμε έκκληση σε σας, ως Γενική Γραμματέα Ισότητας, να αναλάβετε όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και να προβείτε σε κάθε δυνατή ενέργεια, έτσι ώστε άμεσα να καλυφθεί αυτό το νομοθετικό κενό και οι ελλείψεις στο επίπεδο της υποδομής και των υπηρεσιών.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και ελπίζουμε ότι η δική σας κυβέρνηση άμεσα θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες του φεμινιστικού και γυναικείου κινήματος της χώρας μας και πάνω απ’ όλα στις ανάγκες των ίδιων των γυναικών.

Με εκτίμηση,
ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

(Μάρτιος `04)

 


 

ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ


25 ΝΟΕΜΒΡΗ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Η βία κατά των γυναικών αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα, όχι μόνο γιατί ως πρόβλημα αγγίζει τον μισό πληθυσμό της γης αλλά και γιατί εμφανίζεται συνήθως με ιδιαίτερη ένταση και λαμβάνει πολλές και ποικίλες μορφές.
Σ’ ολόκληρο τον κόσμο, οι γυναίκες αγωνίζονται για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους, για την αναβάθμιση της θέσης τους και κυρίως για την εξάλειψη της σεξιστικής βίας.
Η βία αυτή θεμελιώνεται στις σχέσεις ανισότητας ανάμεσα στα δύο φύλα, στην υποτέλεια και στον υποβιβασμό των γυναικών. Ακόμα και σε χώρες που έχουν ήδη κατοχυρώσει τα θεμελιώδη δικαιώματα των γυναικών, η σεξιστική βία δεν έχει εξαλειφθεί γιατί οι κοινωνίες παραμένουν πατριαρχικές και οι νοοτροπίες των ανθρώπων παραμένουν σεξιστικές.
Στη χώρα μας παρατηρούμε ότι υπάρχουν πολλά κενά τόσο ως προς τις νομοθετικές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος της βίας κατά των γυναικών όσο και ως προς τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τα θύματα.
Το φεμινιστικό κίνημα σήμερα διεκδικεί αφενός την κάλυψη των νομοθετικών κενών όπου υπάρχουν, π.χ. ενδοοικογενειακή βία, σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο της εργασίας, όσο και την παροχή των ανάλογων εξειδικευμένων υπηρεσιών προς τις γυναίκες θύματα βίας.
Πάνω απ’ όλα όμως και πιστεύοντας ότι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος αυτού είναι η πρόληψή του, απευθυνόμαστε σ’ εσάς, στην/ον κάθε ενεργή/ό και ευαισθητοποιημένη/ο πολίτη και σας ζητάμε να επιδείξετε αυτό που αποκαλείται «μηδενική ανοχή» στη βία.
Η βία κατά των γυναικών θα εξαλειφθεί πραγματικά και ολοκληρωτικά μόνο όταν πάψει να ασκείται αλλά και να γίνεται ανεκτή στην κοινωνία μας. Μόνο όταν ο καθένας και η καθεμία αντιληφθεί ότι οι διαφορές των ανθρώπων μπορούν να λυθούν με ειρηνικούς τρόπους, μόνο όταν σταθεί επικριτικά και αποδοκιμαστικά απέναντι σε φαινόμενα σεξιστικής βίας και απέναντι στο όλο φαινόμενο του σεξισμού και της υποτέλειας των γυναικών που γεννούν κάθε είδους βία σε βάρος τους.
Η σεξιστική βία μπορεί να ηττηθεί μόνο με την επαγρύπνηση όλων μας.

(Νοέμβριος `04)

 


 

ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

 

Προς:
Γενική Γραμματέα Ισότητας
Κυρία Ευγενία Τσουμάνη


Αξιότιμη κυρία Τσουμάνη,

Είναι πλέον γνωστό ότι το πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας και της κακοποίησης των γυναικών έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις και στη χώρα μας.
Οι συνέπειές του στη ζωή γυναικών και ανηλίκων είναι ιδιαίτερα δυσμενείς και δυναμιτίζουν κάθε προσπάθεια χειραφέτησης των γυναικών και ισότητας των φύλων.
Με την επιστολή αυτή απευθύνουμε έκκληση προς την κυβέρνησή σας για τη λήψη μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης του προβλήματος αυτού.

Συγκεκριμένα, ζητάμε:
• Επαρκές και κατάλληλο νομικό πλαίσιο
• Ειδικά δικαστήρια για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας
• Επιμόρφωση ειδικών και φορέων που εμπλέκονται στο πρόβλημα
• Διαμόρφωση της κατάλληλης υποδομής για την προστασία των θυμάτων (καταφύγια για κακοποιημένες γυναίκες)

Προτάσεις ήδη υπάρχουν για όλα αυτά. Ας φροντίσει η κυβέρνησή σας για την υλοποίησή τους.

ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

(Μάρτιος `05)

 


 

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

 

Αγαπητές φίλες / Αγαπητοί φίλοι,
Στα πλαίσια της εκστρατείας για την απαγόρευση όλων των διακρίσεων από το Σύνταγμα της χώρας μας, το Φεμινιστικό Δίκτυο έστειλε τις ακόλουθες επιστολές στον Πρωθυπουργό, στην Πρόεδρο της Βουλής και στα κοινοβουλευτικά κόμματα και σας καλεί να πάρετε κι εσείς μέρος στην εκστρατεία αυτή αποστέλλοντας ανάλογες επιστολές.
Ως υποδείγματα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις επιστολές του Φεμινιστικού Δικτύου.
Ας δράσουμε τώρα γιατί διαφορετικά θα πρέπει να περιμένουμε αρκετά χρόνια ακόμη.
Για να επικοινωνήσετε με το γραφείο του Πρωθυπουργού, υπάρχει ειδική φόρμα και θα τη βρείτε στην ιστοσελίδα, http://www.primeminister.gr/gr/contact_.asp.
Επικοινωνία με την Πρόεδρο της Βουλής, στην ηλεκτρονική διεύθυνση, labenakis@parliament.gr.
Για να επικοινωνήσετε με τη Νέα Δημοκρατία, επίσης υπάρχει ειδική φόρμα και θα τη βρείτε στην ιστοσελίδα, http://www.nd.gr/index.php?option=com_contact&task=view&contact_id=1&Itemid=119.
Επικοινωνία με το ΠΑΣΟΚ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση, pasok@pasok.gr ή μέσω ειδικής φόρμας στην ιστοσελίδα, http://www.pasok.gr/portal/gr/3000001/1/1/contact.html.
Επικοινωνία με το ΚΚΕ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση, mailbox@kke.gr.
Επικοινωνία με την Κ.Ο. του Συνασπισμού, στην ηλεκτρονική διεύθυνση, syn@parliament.gr.

 

ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

 

Προς:
Πρωθυπουργό της Ελλάδας
Κύριο Κώστα Καραμανλή

 

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες σας, η κυβέρνησή σας πρόκειται να προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας μας.
Με την ευκαιρία αυτή, θα θέλαμε να σας ζητήσουμε την προσθήκη άρθρου στο Σύνταγμά μας, βάσει του οποίου να απαγορεύονται όλες οι διακρίσεις, κατά τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα.
Συγκεκριμένα, ζητάμε την προσθήκη του εξής άρθρου:
«Απαγορεύεται ΚΑΘΕ ΔΙΑΚΡΙΣΗ, ιδίως λόγω φύλου, φυλής, χρώματος, εθνοτικής καταγωγής ή κοινωνικής προέλευσης, γενετικών χαρακτηριστικών, γλώσσας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, πολιτικών φρονημάτων ή κάθε άλλης γνώμης, ιδιότητας μέλους εθνικής μειονότητας, περιουσίας, γέννησης, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού».
Το προτεινόμενο αυτό άρθρο αντιστοιχεί στο αρ. 21. του Χάρτη Βασικών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης του 2000.
Σημειώνουμε δε ότι η χώρα μας έχει κυρώσει διεθνείς και ευρωπαϊκές συνθήκες και συμβάσεις βάσει των οποίων απαγορεύονται οι διακρίσεις.
Συγκεκριμένα, τις ακόλουθες:
-Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα δικαιώματα, 1948
-Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου /
Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 2000
-Συνταγματική Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 2005
-Διεθνές Σύμφωνο για την εξάλειψη κάθε διάκρισης έναντι των Γυναικών, 1979 (απαγορεύει όλες τις διακρίσεις έναντι των Γυναικών)
-Διεθνές Σύμφωνο Αστικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων, 1997
(απαγορεύει όλες τις διακρίσεις στα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα).
Τέλος, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι είναι δείγμα δημοκρατίας, ανθρωπιάς και πολιτισμού για μια χώρα η προστασία όλων των ανθρώπων από κάθε διάκριση.

Με τιμή,
ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

 

Στα υποδείγματα επιστολών προς την Πρόεδρο της Βουλής, τις Κ.Ο. των κομμάτων και τους/ις βουλευτές, γίνονται οι εξής αλλαγές στις δύο πρώτες παραγράφους:

 

Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε του Ελληνικού Κοινοβουλίου ή αξιότιμες/οι κυρίες/οι βουλευτές,

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, επίκειται νέα αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας μας.
Με την ευκαιρία αυτή, θα θέλαμε να σας ζητήσουμε να καταθέσετε, να υποστηρίξετε και να υπερψηφίσετε την προσθήκη άρθρου στο Σύνταγμά μας, βάσει του οποίου να απαγορεύονται όλες οι διακρίσεις, κατά τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα.

(Μάρτιος `06)

 


 

ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ


Προς:
Υπουργό Δημόσιας Τάξης
Κύριο Βύρων Πολύδωρα


Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

Όπως πληροφορηθήκαμε από την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», στο φύλλο της 8ης Απριλίου 2006, στο Α.Τ. Ιαλυσού Ρόδου υπήρξε κρούσμα σεξουαλικής κακοποίησης αλλοδαπής – θύματος σωματεμπορίας από αστυνομικούς.
Οπωσδήποτε, θεωρούμε πολύ σημαντική την άμεση παρέμβαση της δικαιοσύνης για την αντιμετώπιση της κατάστασης, την αποπομπή από το Σώμα των αστυνομικών που εμπλέκονταν στην κακοποίηση και την άσκηση δίωξης σε βάρος των δραστών.
Όμως, θεωρούμε ότι είναι εξίσου σημαντική η λήψη άμεσων μέτρων για την πρόληψη και την αποφυγή παρόμοιων κρουσμάτων στο μέλλον.
Έτσι, ζητάμε τα εξής:
• Εκπαίδευση και διαρκής επιμόρφωση των αστυνομικών οργάνων πάνω σε θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και δικαιωμάτων των γυναικών
• Λήψη και εφαρμογή των κατάλληλων μέτρων για την προστασία και τη στήριξη γυναικών θυμάτων βίας και σωματεμπορίας στα αστυνομικά τμήματα της χώρας.
Ελπίζουμε ότι ως αρμόδιος υπουργός θα μεριμνήσετε άμεσα και θα εγγυηθείτε την προστασία και τον σεβασμό των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των γυναικών σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις, το Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας μας.

Με τιμή,
ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ


ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ


Προς:
Πρωθυπουργό
Κύριο Κώστα Καραμανλή


Αξιότιμε κύριε πρωθυπουργέ,

Όπως πληροφορηθήκαμε από την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», στο φύλλο της 8ης Απριλίου 2006, στο Α.Τ. Ιαλυσού Ρόδου υπήρξε κρούσμα σεξουαλικής κακοποίησης αλλοδαπής – θύματος σωματεμπορίας από αστυνομικούς.
Οπωσδήποτε, θεωρούμε πολύ σημαντική την άμεση παρέμβαση της δικαιοσύνης για την αντιμετώπιση της κατάστασης, την αποπομπή από το Σώμα των αστυνομικών που εμπλέκονταν στην κακοποίηση και την άσκηση δίωξης σε βάρος των δραστών.
Όμως, θεωρούμε ότι είναι εξίσου σημαντική η λήψη άμεσων μέτρων για την πρόληψη και την αποφυγή παρόμοιων κρουσμάτων στο μέλλον.
Έτσι, ζητάμε τα εξής:
• Εκπαίδευση και διαρκής επιμόρφωση των αστυνομικών οργάνων πάνω σε θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και δικαιωμάτων των γυναικών
• Λήψη και εφαρμογή των κατάλληλων μέτρων για την προστασία και τη στήριξη γυναικών θυμάτων βίας και σωματεμπορίας στα αστυνομικά τμήματα της χώρας.
Ελπίζουμε ότι ως επικεφαλής της κυβέρνησης θα μεριμνήσετε άμεσα και θα εγγυηθείτε την προστασία και τον σεβασμό των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των γυναικών σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις, το Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας μας.

Με τιμή,
ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

(Απρίλιος `06)

 


 

ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

Προς:
Κυρία Ιφιγένεια Κατσαρίδου
Γενική Διευθύντρια του ΚΕΘΙ
kethi@kethi.gr


Αξιότιμη κυρία Κατσαρίδου,

Στα πλαίσια της πανευρωπαϊκής εκστρατείας για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, συμπεριλαμβανομένης της ενδοοικογενειακής βίας, που έχει εξαγγείλει το Συμβούλιο της Ευρώπης για το 2007, θα θέλαμε να υποβάλλουμε τα εξής αιτήματα:
Πρώτα και κύρια να καταγγείλετε την ενδοοικογενειακή βία ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα πλαίσια του δημοσίου διαλόγου για το θέμα αυτό στην Ευρώπη.
Επίσης, θα θέλαμε να σας ζητήσουμε να ενθαρρύνετε το ελληνικό κοινοβούλιο να δραστηριοποιηθεί για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας στα πλαίσια αυτής της πανευρωπαϊκής εκστρατείας.

Με τιμή,
ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

(Μάιος `06)

 


 

ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ


Προς:
Πρωθυπουργό Ελλάδας
Κύριο Κωνσταντίνο Καραμανλή


Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Η επιστολή μας αυτή σχετίζεται με την υπόθεση βιασμού 16χρονης μαθήτριας από συμμαθητές της σε υπό κατάληψη σχολείο στην Αμάρυνθο της Εύβοιας.
Ως γνωστόν, η υπόθεση βρίσκεται στη δικαιοσύνη και ο εισαγγελέας έχει ασκήσει ποινική δίωξη για κακούργημα σε βάρος τεσσάρων νεαρών μαθητών που κατηγορούνται για τον βιασμό της.
Επιπλέον, το Υπουργείο Παιδείας εισηγήθηκε την αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος για τους κατηγορούμενους μαθητές.
Όμως, το λυπηρό είναι ότι στην κοινότητα της Αμαρύνθου η κοπέλα και η οικογένειά της δέχθηκαν έντονες ρατσιστικές επιθέσεις, οι οποίες και τους ανάγκασαν να εγκαταλείψουν την περιοχή.
Κύριε Πρωθυπουργέ, θεωρούμε απαράδεκτα τα φαινόμενα αυτά. Θεωρούμε απαράδεκτη την πολλαπλή θυματοποίηση της κοπέλας. Επιπλέον, τονίζουμε ότι πρόκειται για ανήλικο άτομο που χρήζει άμεσης προστασίας και στήριξης από την Πολιτεία.
Απευθυνόμαστε λοιπόν σ’ εσάς και ζητούμε να μεριμνήσετε έτσι ώστε να της παρασχεθεί κάθε δυνατή προστασία, ασφάλεια και στήριξη.

Με τιμή,
ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

(Νοέμβριος `06)

 


 

ΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Αγαπητές φίλες κι αγαπητοί φίλοι,
Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε το κείμενο που στείλαμε στην κυβέρνηση της χώρας μας, στην Κομισιόν, στην ΕΕΔΑ και στο ILGA Europe σχετικά με το θέμα της νομιμοποίησης των ομοφυλοφιλικών σχέσεων.
Μήπως να γενικευόταν αυτή η κίνηση για να ασκηθεί και η ανάλογη πίεση;
Ειρήνη Πετροπούλου και Ρούλα Σκούταρη

Προς:

Πρωθυπουργό Ελλάδας, κύριο Κωνσταντίνο Καραμανλή

Υπουργό Δικαιοσύνης, κύριο Χατζάκη Σωτήριο

Γενική Γραμματέα Ισότητας, κυρία Ευγενία Τσουμάνη

Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), Πρόεδρο κύριο Κωστή Παπαϊωάννου

European Commissioner for Employment, Social Affairs and Equal Opportunities, Mr Vladimir Spidla

ILGA EUROPE, Ms Ruth Baldacchino, Member of the Executive Board

ΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Αθήνα, 11-01-08

Η αρχή της νέας χρονιάς μας βρίσκει με δυο ακόμα νίκες για το παγκόσμιο ομοφυλόφιλο κίνημα. Τα κοινοβούλια δύο χωρών, της Ουγγαρίας και της Ουρουγουάης, ενέκριναν νομοσχέδια για την πολιτική ένωση μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου αναγνωρίζοντας τα δικαιώματα των συζύγων και στους ομοφυλόφιλους πολίτες τους.

Δυο ακόμα χώρες που προστίθενται στον κατάλογο των χωρών, που έχουν κατοχυρώσει θεσμικά τις ομοφυλόφιλες σχέσεις και τα συζυγικά δικαιώματα των ομοφυλόφιλων πολιτών τους. Και βέβαια, δεν είναι και λίγες οι χώρες αυτές. Πρόκειται για τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και για αρκετές άλλες χώρες στον πλανήτη μας.

Στη χώρα μας, όμως, δεν έχουμε δει ακόμα κάποιο νομοσχέδιο βάσει του οποίου θα κατοχυρώνονται οι σχέσεις των ομοφυλόφιλων πολιτών παρά το γεγονός ότι η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) είχε υποστηρίξει και προτείνει την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων πολιτών ήδη από το 2004. Και βέβαια, στα δικαιώματα αυτά συμπεριλαμβάνεται και η θεσμική κατοχύρωση των ομοφυλοφιλικών σχέσεων.

Σαν πολίτες της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουμε κάθε δικαίωμα ν’ απολαμβάνουμε ισότητα δικαιωμάτων στα πλαίσια μιας πολιτικής κατά των διακρίσεων. Τονίζουμε, επίσης, ότι αποτελεί κατάφωρη διάκριση για τα ζευγάρια των ομοφυλόφιλων πολιτών η στέρηση δικαιωμάτων που απολαμβάνουν στη χώρα μας τα ζευγάρια ετερόφυλων ατόμων. Και βέβαια εννοούμε τα κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα που συνεπάγεται μια νομική κατοχύρωση των συντροφικών σχέσεων. Κι η διάκριση αυτή αναπαράγει τις προκαταλήψεις και την περιθωριοποίηση των ομοφυλόφιλων πολιτών.

Θεωρούμε ότι το ελληνικό κοινοβούλιο θα πρέπει άμεσα να νομοθετήσει υπέρ της κατοχύρωσης των ομοφυλοφιλικών σχέσεων κι εν γένει, να μεριμνήσει για την άρση κάθε διάκρισης σε βάρος των ομοφυλόφιλων πολιτών.

Ευχαριστούμε πολύ για την προσοχή σας,

Πετροπούλου Ειρήνη και Σκούταρη Σπυριδούλα

 

******************************************************************************************************************************

 

Το ακόλουθο κείμενο διαμαρτυρίας εστάλη από το Φεμινιστικό Δίκτυο στην κυβέρνηση και στα πολιτικά κόμματα.

 

 

ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

 

          Όπως πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ, εγκρίθηκε από την κυβερνητική επιτροπή νομοσχέδιο που αφορά ζητήματα οικογένειας και επιμέλειας τέκνων.

Το νομοσχέδιο αυτό, στην ουσία, τροποποιεί ένα σημαντικό άρθρο του νόμου 1329/1983 για το οικογενειακό δίκαιο, που αφορά την διατήρηση του οικογενειακού επωνύμου των συζύγων μετά τον γάμο.  Επίσης, ορίζει τη σύναψη Συμβολαίου Ελεύθερης Συμβίωσης μόνο για τα ετερόφυλα ζευγάρια. 

Συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο αυτό προτείνεται η σύζυγος να μην διατηρεί αναγκαστικά το οικογενειακό της επίθετο, όπως προβλέπει ο ισχύων νόμος, αλλά να παίρνει αυτό του συζύγου, εφόσον υπάρχει συναίνεση και των δύο. 

Θεωρούμε ότι η τροποποίηση αυτή αντιβαίνει στις αρχές της ισότητας των φύλων και καταπατά κεκτημένα δικαιώματα των γυναικών, δικαιώματα που αφορούν την αυτονομία και την αυτοτέλειά τους στα πλαίσια της οικογένειας κι έναντι του συζύγου.  Πρόκειται για μια θεσμική οπισθοδρόμηση και γι' αυτό το λόγο, ζητούμε την καταψήφιση του άρθρου που προτείνει την αλλαγή του επωνύμου της συζύγου.  Είμαστε αποφασισμένες ν' αγωνιστούμε για να περιφρουρήσουμε και να προστατέψουμε τα δικαιώματά μας, δικαιώματα που κατακτήθηκαν μέσα από αγώνες χρόνων.

Όσον αφορά το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης, θεωρούμε ότι θα πρέπει να επεκταθεί και να συμπεριλάβει και τα ομόφυλα ζευγάρια για λόγους ισονομίας και ισοπολιτείας, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τις συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας.

(Ιούλιος 2008)

 

 

Τα ακόλουθα μηνύματα διαμαρτυρίας εστάλησαν στην κυβέρνηση της χώρας μας

 

ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ


Προς:
Πρωθυπουργό Ελλάδας, κύριο Κωνσταντίνο Καραμανλή
Υπουργό Εσωτερικών, κύριο Προκόπη Παυλόπουλο
Γενική Γραμματέα Ισότητας, κυρία Ευγενία Τσουμάνη


Αξιότιμε κύριε πρωθυπουργέ / υπουργέ / αξιότιμη κυρία γενική γραμματέα ισότητας,

Σύμφωνα με δημοσιεύματα και καταγγελίες, κατά το τελευταίο διάστημα, είχαμε περιστατικά άσκησης βίας από αστυνομικούς σε βάρος γυναικών.
Αφενός, οι ιερόδουλες γυναίκες κατήγγειλαν στα ΜΜΕ την κακομεταχείρισή τους
( συμπεριλαμβανομένης και σεξουαλικής κακοποίησης) από αστυνομικούς κατά την σύλληψη και κράτησή τους κι αφετέρου, δυο αλλοδαπές γυναίκες (ρωσίδες) κατήγγειλαν ξυλοδαρμό και βιασμό στο ΑΤ Κυψέλης.
Θεωρώντας ότι είναι χρέος μιας δημοκρατικής πολιτείας να προωθεί τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών ζητάμε:
* Την διεξαγωγή εμπεριστατωμένης κι αμερόληπτης έρευνας για τις καταγγελίες αυτές
* Την παραδειγματική τιμωρία των αστυνομικών που εμπλέκονται στις βιαιοπραγίες αυτές
* Την ειδική εκπαίδευση της αστυνομίας, έτσι ώστε οι άνθρωποί της να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών
* Τέλος, ως αρμόδιος κυβερνητικός παράγων, σας ζητάμε να εγγυηθείτε τον σεβασμό και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών.

(12-8-2008)

 

ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

          Το Φεμινιστικό Δίκτυο, συμπαρατασσόμενο με τις άλλες φεμινιστικές και γυναικείες οργανώσεις και ομάδες, ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου «Μεταρρυθμίσεις για την οικογένεια, το παιδί και την κοινωνία».

          Όπως πολύ σωστά σημειώνεται σε ψήφισμα γυναικείων οργανώσεων, που δημοσιοποιήθηκε στις 7 Οκτωβρίου, το ισχύον Οικογενειακό Δίκαιο της χώρας μας είναι από τα πιο προοδευτικά κι επιτυχή σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

          Οι όποιες νομοθετικές συμπληρώσεις είναι απαραίτητες, θα πρέπει να έχουν την συναίνεση των φεμινιστικών και γυναικείων οργανώσεων και να επέλθουν μέσα από την σύσταση ειδικής επιτροπής, στην οποία θα μετέχουν και οι οργανώσεις αυτές.

(12-10-08)

 

Ενας Υπουργός Δικαιοσύνης δειλός και επικίνδυνος !

Μία κυβέρνηση εχθρική προς τις γυναίκες !

Ο Ελληνικός λαός - και οι γυναίκες είμαστε το μισό του - δεν αντέχει  άλλη φαυλότητα 

Καιρός να πάνε σπίτι τους!

Προσπάθησαν από τον Ιούνιο να αλλάξουν μετά από 25 χρόνια το οικογενειακό μας δίκαιο ? αυτό που όταν εισήχθη χαρακτηρίσθηκε ως το προοδευτικότερο της Ευρώπης και να επαναφέρουν το κοινό επώνυμο των συζύγων.

Αντέδρασε εντονότατα με μια εντυπωσιακή εγρήγορση και συμπαγή ενότητα η πλειοψηφία των γυναικείων και φεμινιστικών οργανώσεων.

Αντέδρασε με τεκμηριωμένη ανακοίνωση η Γενική Γραμματέας Ισότητας.

Αντέδρασε η  Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων της Νέας Δημοκρατίας.

Αντέδρασαν - με πρωτοστατούντα τα Γυναικεία τμήματά τους - το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι εκτός βουλής Οικολόγοι - Πράσινοι και το ΝΑΡ.

Αντέδρασαν βουλευτές, βουλευτίνες  και ένας ευρωβουλευτής.

Αντέδρασε η γραμματεία Γυναικών της ΑΔΕΔΥ

Δεν αντέδρασε - αντίθετα εξέφρασε την υποστήριξη του -  μόνο το ΛΑΟΣ.

Η κυβέρνηση μετά από τη γενική κατακραυγή απέσυρε την τροποποίηση, μόνο για να την επαναφέρει λίγους μήνες αργότερα με μια παραλλαγή - την δυνατότητα προσθήκης του επωνύμου του συζύγου.

Οι αντιδράσεις ήταν και πάλι άμεσες, οπότε η κυβέρνηση υποχρεώθηκε την τελευταία στιγμή - κυριολεκτικά τη στιγμή της κατάθεσης του νομοσχεδίου - να αποσύρει τη διάταξη για το επώνυμο των συζύγων. Το νομοσχέδιο για την οικογένεια κατατέθηκε στη βουλή και πριν λίγες μέρες άρχισε να συζητείται.

Σήμερα το βράδυ - 11 Νοεμβρίου 2008, εντελώς αιφνιδιαστικά και ύπουλα ( ο λαός μας χρησιμοποιεί κι άλλες γλαφυρότερες εκφράσεις για να το περιγράψει)  ο υπουργός δικαιοσύνης εισήγαγε - με τη στήριξη του ΛΑΟΣ - τροποποίηση για τη δυνατότητα προσθήκης επωνύμου του συζύγου παρά τις αντιδράσεις της υπόλοιπης  αντιπολίτευσης.

Περιφρόνησαν όλες τις γυναικείες οργανώσεις, περιφρόνησαν τη Γενική Γραμματέα Ισότητας και αφουγκράστηκαν το ΛΑΟΣ. Να συμπορευτούν μαζί του. Εμείς πλέον ξέρουμε το πρόσωπο και των δύο.

Ζητούμε πρωτίστως από όλες τις βουλευτίνες της ελληνικής βουλής αλλά και από τους βουλευτές, να αντισταθούν με κάθε τρόπο, και όχι μόνο με την ψήφο τους, στην επαίσχυντη συμπεριφορά του υπουργού και να μην ψηφίσουν αυτή την οπισθοδρομική για τα γυναικεία δικαιώματα τροπολογία.

 

Υπογράφουν οι ακόλουθες συλλογικότητες

Αδέσμευτη Κίνηση Γυναικών

Be positive: εθελοντισμός για θέματα φύλου, ισότητας και διακρίσεων

Ελληνικό Φεμινιστικό Δίκτυο Τελέσιλλα

Ινστιτούτο Ισότητας

Κέντρο Ερευνας και Δράσης για την Ειρήνη (ΚΕΔΕ)

Ομάδα Γυναικών Θεσσαλονίκης

Παγκόσμια Πορεία Γυναικών - Ελληνικό Δίκτυο

Παγκόσμια Πορεία Γυναικών - Δίκτυο Σερρών

Φεμινιστικό Δίκτυο

Φεμινιστικό Κέντρο Αθήνας

Κέντρο Έρευνας Γυναικείων Θεμάτων

Δίκτυο Γυναικών ΣΥΡΙΖΑ

Οικολόγοι-Πράσινοι - Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής Συνασπισμού

(Νοέμβρης `08)

 

 

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΥΝΕΒΑ

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ

Είναι τραγικό και ανήκουστο το γεγονός της δολοφονικής επίθεσης με καυστικό οξύ, με θύμα τη συνδικαλίστρια του Παναττικού Σωματείου Καθαριστριών και Οικιακών Εργαζομένων. Τραγικό είναι επίσης το γεγονός ότι Αρχές και ΜΜΕ ελάχιστη προσοχή έδωσαν στην επίθεση αυτή, εκμηδενίζοντας την πολιτική της διάσταση και τη συνάρτησή της με τις τριτοκοσμικές εργασιακές σχέσεις, που παίρνουν ατιμώρητα απίστευτες μορφές και διαστάσεις.
Το θύμα αυτής της άγριας επίθεσης ήταν μια από τις ελάχιστες μάχιμες συνδικαλίστριες στο χώρο της επισφαλούς εργασίας, που είναι προνομιακά γυναικείος, και όταν κάποιος είναι μόνος του ή μειοψηφία, ιδιαίτερα όταν είναι γυναίκα, γίνεται εύκολα στόχος. Πολλαπλά πολίτης  «δεύτερης κατηγορίας» η Κωνσταντίνα Κούνεβα, ως γυναίκα, μετανάστρια και εργαζόμενη σ' έναν απαξιωμένο κοινωνικά κλάδο, υπέστη τις συνέπειες της «απειθαρχίας» της με μια βάρβαρη, μεσαιωνικού χαρακτήρα κύρωση. Ευτυχώς, τα εξεγερμένα τμήματα της κοινωνίας, κινητοποιήθηκαν αμέσως με διάφορες δράσεις που μετά τις γιορτές θα πολλαπλασιαστούν.
Η επίθεση που δέχτηκε η Κωνσταντίνα Κούνεβα μοιάζει να είναι το αποκορύφωμα ενός ιδιότυπου κοινωνικού ρατσισμού που βιώνουν οι εργαζόμενες στον κλάδο της, εξαιτίας της ίδιας της δουλειάς που κάνουν: «ανθρώπινα απορρίμματα» για την συλλογή των απορριμμάτων των «κανονικών ανθρώπων»· εργασιακά απορρίμματα» τριμηνιαίων συμβάσεων, σε συνθήκες δουλείας από εργολάβο σε εργολάβο, ενώ στις περισσότερες επιχειρήσεις τα σωματεία είναι εργοδοτικά ή ελέγχονται άμεσα από τα αφεντικά, με αποτέλεσμα οι περισσότερες εργαζόμενες να μην είναι σε θέση να οργανωθούν και να διεκδικήσουν όσα τους ανήκουν·  δέσμιες σε συνθήκες δουλειάς που ανεξίτηλα εγγράφονται στο σώμα τους με τη μορφή λοιμώξεων, δερματολογικών, αναπνευστικών, ορθοπεδικών, γυναικολογικών και πολλών άλλων ασθενειών. Το θύμα, διεκδικώντας ό,τι αναφαίρετα του ανήκει, έδειξε πως αυτός ο "κοινωνικός λάκκος" δεν είναι χωρίς πάτο.
Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας με την εργαζόμενη, συνδικαλίστρια, μετανάστρια, υπεύθυνη μονογονεϊκής οικογένειας.
Ζητάμε, μαζί με το μαχητικό σωματείο της, ελεύθερο συνδικαλισμό, μόνιμη και ασφαλισμένη εργασία με πλήρες ωράριο, αναγνώριση βαρέως και ανθυγιεινού επαγγέλματος.
Απαιτούμε από την πολιτεία να πάψει να χρησιμοποιεί υπεργολάβους για την καθαριότητα στις κρατικές επιχειρήσεις, οι οποίες πρέπει να προσλάβουν οι ίδιες προσωπικό για τη δουλειά της καθαριότητας.
Απαιτούμε την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης και την τιμώρηση των υπευθύνων.

Καμιά ανοχή σ' αυτούς που τρομοκρατούν το συνδικαλιστικό κίνημα

 

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ

  • ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ
  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ (ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ, ΔΙΚΤΥΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΕΡΡΩΝ)
  • ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΟΜΑΔΑ ΟΚΔΕ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
  • ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΟΜΑΔΑ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ
  • BE POSITIVE, ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΦΥΛΟΥ, ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ
  • ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ
  • ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • ΔΙΚΤΥΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΑΤΡΑΣ
  • ΔΙΚΤΥΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΤΡΑΣ
  • ΚΙΝΗΣΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ/ΡΙΩΝ
  • ΔΙΚΤΥΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΥΡΙΖΑ
  • ΕΝΩΣΗ ΑΦΡΙΚΑΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
  • ΕΓΕ – ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΙΓΙΟΥ

  (Δεκέμβρης `08)

   

   

  Οι πανεπιστημιακοί της χώρας μας συγκεντρώνουν υπογραφές συμπαράστασης για την Κωνσταντίνα Κούνεβα, στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση,
  http://www.petition online.com/ kuneva/petition. html
  Αν θέλετε, υπογράψτε κι εσείς, εκφράζοντας την αλληλεγγύη και την διαμαρτυρία σας.

   

  End Female Genital Mutilation
  A European Campaign by Amnesty International Ireland

  http://www.endfgm.eu

  Sign the petition:
  http://www.ipetitions.com/ petition/declarationofsupp ort/index.html

   

  Stop rape now - Εκστρατεία των Ηνωμένων Εθνών για να σταματήσουν οι βιασμοί στις εμπόλεμες συρράξεις

  http://www.stoprapenow.org/

   

  8 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010

  Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας το Φεμινιστικό Δίκτυο αποφάσισε να ζητήσει την τροποποίηση του νόμου 3719/08: "Μεταρρυθμίσεις για την οικογένεια, το
  παιδί, την κοινωνία και άλλες διατάξεις". Συγκεκριμένα, ζητάμε την τροποποίηση των διατάξεων που αφορούν:

  α) το επώνυμο των έγγαμων γυναικών, έτσι ώστε να επανέλθει το παλιό καθεστώς ισότητας, που ίσχυε με το Οικογενειακό Δίκαιο του 1983, βάσει του οποίου οι γυναίκες διατηρούσαν το επώνυμό τους και μετά τον γάμο τους

  β) το σύμφωνο συμβίωσης, ζητώντας την επέκτασή του και στα ομόφυλα ζευγάρια.

   

  αρχική σελίδα

  επικοινωνία